Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

U BKC-u uskoro počinje projekt “Novogodišnja iskrica”

DSC05651 (1)

Riječ je o projektu koji realiziraju agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine

Radionice glume i muziko-terapije za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao i njihove vršnjake koji već pohađaju te radionice, počet će uskoro u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo zahvaljujući projektu “Novogodišnja iskrica” koji će biti realiziran u okviru “Dijaloga za budućnost” .

Riječ je o projektu koji realiziraju agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

V.d. rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sukhrob Koshmukhamedov i direktor JU BKC Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukavica potpisali su danas ugovor u vrijednosti od 47.000 KM čime je formalno najavljen početak “Novogodišnje iskrice”.

Radionice za oko 20 polaznika koji imaju afinitete prema glumi i muzici bit će održavane dva puta mjesečno od marta do kraja godine, u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i udruženjima koja okupljaju djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

Uporedo s radionicama, jedna od najvažnijih aktivnosti unutar projekta bit će uklanjanje arhitektonskih barijera – izgradnja pristupne rampe za osobe s poteškoćama u kretanju, koja će voditi iz Galerije u Veliku dvoranu BKC-a. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 47.700 KM, od čega su kroz projekat “Dijalog za budućnost” obezbijeđena sredstva u iznosu od 39.750 KM.

JU BKC KS već treću godinu uspješno realizuje projekte u saradnji sa školama i udruženjima za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući ugovoru koji je potpisan između JU BKC KS i UNDP-a, u ovoj godini će se takođe omogućiti unapređenje kvaliteta programa iz prethodnih godina.

U decembru je predviđeno održavanje završne manifestacije, mjuzikla na kojem će program izvesti polaznici radionica. Bit će upriličena i dodjela prigodnih novogodišnjih paketića za više od 550 članova udruženja koja rade sa djecom i osobama s posebnim potrebama.

– “Novogodišnja iskrica” je simboličan naziv za projekt kojim se svake godine probudi jedna važna iskra života tamo gdje mislimo da je nema, sve dok ne upoznamo djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Od njih možemo naučiti mnogo o životu. Zbog toga je cilj ovim višeslojnim programom, kroz osam mjeseci, međusobno upoznati i povezati što veći broj građana, djece i mladih, sa ili bez poteškoća u razvoju kako bi se uklonile predrasude i podstakla veća kohezija unutar zajednica – navodi se u saopćenju BKC-a.

bkc