Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradska vijećnica

U Brčkom otvorena izložba “Sjećanje na Aleksu Mikića”

l_046edbb353212cf0beb69395edd215c3 (1)

Književnik Aleksa Mikić rođen je u selu Bukvik kod Brčkog i autor je mnogobrojnih knjiga za djecu, dugogodišnji novinar lista “Oslobođenje” Sarajevo, glavni urednik listova za djecu “Male novine” i “Vesela sveska”, te dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 1957. godinu

U galeriji Gradske vijećnice u Brčkom u petak je otvorena izložba pod nazivom “Sjećanje na Aleksu Mikića”, koja je organizirana u saradnji Službe za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” Brčko.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, a prisutnima su se također obratili šef Službe za arhiv Ćazim Suljević, arhivistica Tamara Vijoglavin Mančić, te predsjednik SKPD “Prosvjeta” Dragan Tomić.

Gradonačelnik Kadrić je u svom obraćanju kazao kako se radi o vrlo značajnoj izložbi, istaknuvši da Vlada Distrikta pruža punu podršku za davanje naziva jednoj ulici u Brčkom po Aleksi Mikiću kako bi se očuvalo sjećanje na ovog književnika.

Predsjednik “Prosvjete” Dragan Tomić se u ime društva zahvalio nastavnicima srpskog jezika koji su pokrenuli ovu inicijativu, kao i MZ Bukvik gdje će u petak biti otkrivena spomen-bista za Aleksu Mikića, koji je u ovom mjestu rođen na današnji dan prije 110 godina.

On se zahvalio gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Službi za arhiv na pokroviteljstvu izložbe i financiranju izrade kataloga i materijala za istu i pozivao sugrađane da posjete ovu izložbu i pogledaju stvaralaštvo Alekse Mikića.

“Provedeno je jedno obimno istraživanje u arhivima i bibliotekama u Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu i došli smo do vrijedne arhivske građe iz koje je dio predstavljen danas izložbenim katalogom”, kazao je Suljević.

Izložba će za sve zainteresirane posjetitelje biti otvorena radnim danima do 8. srpnja 2022. godine.

Književnik Aleksa Mikić rođen je u selu Bukvik kod Brčkog i autor je mnogobrojnih knjiga za djecu, dugogodišnji novinar lista “Oslobođenje” Sarajevo, glavni urednik listova za djecu “Male novine” i “Vesela sveska”, te dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 1957. godinu, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčkog.