Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

U Collegium artisticumu otvorena izložba “Žena ženi: Gerthi Deutsch i Inge Morath”

l_ceb6abbdd55411221da279656059be88

Izloženo je 48 fotografija koje su dvije izvrsne fotografkinje Inge Morat i Gertrude Deutsch predstavile svojevrsnim vizualnim dijalogom, preslikavanjem zajedničkih crta u svojim fotografijama

Izložba fotografija “Žena ženi: Gerthi Deutsch i Inge Morath”, koju je pripremio austrijski fotograf Kurt Kaindl/Fotohos Salzburg otvorena je večeras u Collegium artisticumu u Sarajevu.

Na izložbi u vizualni dijalog stupaju dvije fotografkinje koje su se ranih 1950-tih godina kratko susrele. Obje su se morale afirmirati u profesiji kojom su dominirali muškarci, a u to su vrijeme radile za najvažnije vizualne medije svog vremena.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sabine Kernthaller je pojasnila da su ideju za projekt izvorno razvili Brigitte Bluml-Kaindl i Kaindl, kao i Austrijski kulturni forum u Kijevu. Premijera je bila u septembru 2021. godine u galeriji Dymchuk u Kijevu.

– Zato smo odlučili dodati fotografiju nasmijanih žena na otvorenju galerije u Kijevu kako bismo poslali simboličan znak solidarnosti prema njima, Ukrajini i njezinom narodu, pozivajući se na naslov izložbe posebno ženama, koje moraju izdržati strahote rata – kazala je Kernthaller.

Izloženo je 48 fotografija koje su dvije izvrsne fotografkinje Inge Morat i Gertrude Deutsch predstavile svojevrsnim vizualnim dijalogom, preslikavanjem zajedničkih crta u svojim fotografijama.

– Zajednička nit dubokog ženskog pristupa fotografiji i pripadajuće umjetničke usklađenosti unutar nje, možda se ne bi mogla naslutiti bez pažljivog odabira fotografija od strane kustosa. Tako je stvoren dijalog koji premošćuje vrijeme i generacije – istakla je Kernthaller.

Jedinstvena izložba “Žena ženi” otvorena je u saradnji sa Ceollegium Artisticumom, KUMA Internationalu, te Austrijskom kulturnom forumu.

Izložba će biti otvorena do 4. oktobra.