Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

U Collegium Artisticumu se otvara najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni

Foto: Fena

U vrijeme trajanja izložbe bit će održano i nekoliko panela, kao i nekoliko zanimljivih radionica

“Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” naziv je multimedijalne izložbe, projekta Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja će biti otvorena u srijedu 11. oktobra u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum.

Riječ je o jedinstvenoj i najvećoj izložbi ikada napravljenoj o islamskoj kulturi u Bosni.

Nakon dvije godine istraživanja, snimanja na terenu, saradnje s muzejskim i arhivskim ustanovama i bibliotekama kustoski tim je izvršio konačnu selekciju i izložba će sadržavati oko 1.500 različitih vrsta izložbenih jedinica od slika, kaligrafskih radova do nakita i nošnje.

Izložba će biti postavljena u Collegiumu Artisticumu 11. oktobra, a za posjetioce biti otvorena dan kasnije, od 12. oktobra.

U toku višestoljetnog prisustva islama na prostoru Bosne i Hercegovine formirala se jedna autohtona, otvorena i dinamična duhovnost i kultura na evropskom tlu, u susretu univerzalnih vrijednosti islama i kulturno-historijskih posebnosti Bosne i Hercegovine. Ta slojevita kulturna povijest predstavlja se prvi put u multimedijalnoj izložbi kroz različite teme i kroz raznosvrsne izložbene eksponate koji dokumentiraju vjersko-duhovne, društveno-historijske, naučno-obrazovne, kulturne i umjetničke segmente i doprinose bosanskih svjetova islama, navodi se u vodiču izložbe.

Izložba raznovrsne produkcije

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

Prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autor koncepta, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, kazala je Feni da je riječ o izložbi vrlo raznovrsne produkcije.

-Ovo je prva i jedina do sada uopće izložba ne samo islamske umjetnosti nego doprinosa bosanskih muslimana nauci, obrazovanju, kulturi, arhitekturi, umjetosti u evropskom kontekstu, sa naglaskom na naše najvrijednije, najznačajnije ličnosti koje su školovane i na istoku i na zapadu. O načinu kako je bio susret Bosne sa islamom, šta je tome prethodilo i otkuda specifičnost islama u Bosni i kako je Evropa gradila svoj odnos prema Bosni s obzirom na višestoljetno prisustvo islama na ovim prostorima, to su neki fokusi izložbe – kazala je Feni Abadžić Hodžić.

Direktor galerije Collegium Artiticum Elvedin Poturak istakao je kako je Collegium Artisticum apsolutno podržao izložbu “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

-Podržali smo izložbu jer smo vidjeli da je od vitalnog značaja za Bošnjake i identitet bošnjačkog naroda. U zadnjih 30 godina najjači projekat koji se radi u Collegium Artisticumu. Nešto što je trebalo davno da se uradi, radimo danas i podržavam taj projekat – kazao je Feni Poturak.

Istakao je da su već najavljene grupne posjete izložbi.

-Bit će od 30.000 do 50.000 posjetilaca, jer srednje škole širom BiH su najavile da će posjetiti izložbu. Galerija inače ne radi subotom ali za ovu priliku će raditi i subotom – kazao je Poturak.

Otvorenju izložbe, kako je najavljeno, prisustvovat će najviši vjerski i državni predstavnici BiH, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u BiH i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

Izložba će biti otvorena do 18. novembra od 10 do 18 sati. Ulaz na izložbu je besplatan, a posjetitelji će dobiti i Vodič kroz izložbu.

U vrijeme trajanja izložbe bit će održano i nekoliko panela, kao i nekoliko zanimljivih radionica.