Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Galeriji “Aluminij” otvorena izložba Antuna Masle

antun-masle-izlozba

U sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, u Galeriji „Aluminij“ u Mostaru u četvrtak je svečano otvorena izložba Antuna Masle na kojoj je izloženo 38 djela tog dubrovačkog slikara i jedinstvenog stvaratelja, preminulog prije pola stoljeća.

Maslinu izložbu pod nazivom „Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci“, postavljena je u suorganizaciji Mostarskoga proljeća, Dubrovačkih ljetnih igara i Galerije „Aluminij“, a svečano ju je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Istaknula je tom prigodom kako je počašćena što joj je pripala čast otvoriti izložbu poznatog dubrovačkog slikara i pjesnika, dodavši kako se Maslin izložbeni postav zasigurno doprinosi višoj razini i kvaliteti ovogodišnjeg Mostarskoga proljeća.

– Nije mala stvar u Galeriji „Aluminij“ imati izložbu Antuna Masle, vrhunskog hrvatskog slikara – kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, ocijenivši kako je „izložba prepoznatljiva po osebujnomu, samosvojnom Maslinom stilom, tako složenoga i dubokog slikarstva, a opet tako nalik pojednostavljenoj infantilističkoj zaigranosti na platnu”.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović dodao je kako su u Matici silno ponosni što se Dubrovačke ljetne igre, s kojima surađuju puna dva desetljeća, ove godine u Mostaru predstavljaju izložbom kultnog hrvatskog umjetnika.

Postav mostarske izložbe, koja će biti otvorena do 11. svibnja, pomogli su: Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo kulture RH, Generalni konzulat RH u Mostaru, Croatia osiguranje, Importanne Dubrovnik i Aluminij d.d. Mostar.

Masle je rođen 1. rujna 1919. u Orašcu, pokraj Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine. Diplomirao je slikarstvo 1942. godine, pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Vladimira Becića, a prvu je samostalnu izložbu priredio 1952. godine, u Dubrovniku. U razdoblju od 1955. do 1964. priredio je niz izložbi s Đurom Pulitikom, a izlagao je i u Francuskoj, Italiji, SAD-u… Njegova je monografija, autorski rad dr. Karamana, objavljena 1986. godine, a zbirka njegovih pjesama koju je uredio Luko Paljetak, 1997. godine.