Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Italiji dva koncerta gudačkog orkestra Muzičke akademije iz Sarajeva

Muzicka-akademija-Sarajevo

Gudački orkestar Muzičke akademije iz Sarajeva (MAS) održat će večeras i sutra u Italiji koncerte u Vico del Gargano (Puglia), u sklopu festivala “Voci per Vico” i u Porto San Giorgio (Marche), u sklopu XXVI izdanja festivala “Di Villa in Villa”.

Na oba koncerta orkestrom će dirigirati Tijana Vignjević.

Gudački orkestar MAS, kojeg vodi višestruko nagrađivana čelistkinja Belma Alić, osnovan je 1999. godine kako bi se mladim muzičarima omogućilo dalje usavršavanje svog talenta.

U tom smislu, ova inicijativa predstavlja savršen most između Orkestra mira (Orchestra della Pace), koji je prošle godine, na inicijativu Ambasade, okupio mlade muzičare i akademije iz cijele Bosne i Hercegovine i koji je nastupio na “Musica Riva Festival”-u u Riva del Garda (Trento), i Orkestra mladih BiH, koji će, opet na inicijativu Ambasade Italije u BiH, okupiti najbolje mlade muzičare iz zemlje koji će održati veliki koncert 12. oktobra u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ova inicijativa je u skladu sa poštivanjem obaveza Ambasade u vezi sa realizacijom projekata koji povezuju mlade koji dolaze iz različitih sredina Bosne i Hercegovine, u konkretnom slučaju putem klasične muzike kao “trait d'union”.

Sa talijanske strane, opet, potvrđuje se sposobnost preuzimanja uloge kulture kao instrumenta spajanja i saradnje, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.