Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

U Kosači izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar”

kosača
Foto: Fena

U toku 22 godine postojanja Prva književna komuna je surađivala s najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti i nauke

Retrospektivna izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.” bit će otvorena 19. septembra u 19.30 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

“Ova značajna izdavačka kuća, poznata po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća kao i čistoti jezika dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga. Osnovana je 12. septembra 1970., a na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, te Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić”, navode organizatori izložbe.

U toku 22 godine postojanja Prva književna komuna je surađivala s najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti i nauke.

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice s reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića, autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga, i sve to će biti podijeljeno posjetiteljima.

Promotori izložbe bit će književnik i publicit Ivan Lovrenović i književnik i reditelj Nedžad Maksumić, a večer će glazbom uljepšati pijanistica Meliha Kulukčija. Autorica izložbe je Ranka Mutevelić.

Izložba će biti otvorena do 29. septembra, a zatim će do kraja godine biti prenesena još u tri grada: Sarajevo, Trebinje i Travnik, stoji u saopćenju.