Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akademska slikarka

U Muzeju Žitomislić otvorena izložba “Askurđela” Jelene Glogovac Savić

jelena glogovac savic
Foto: Muzej Žitomislić

Izložba je slikarski zrela i duboko promišljena postavka, a Jelenina žena je boginja, mitološko biće, askurđela ili neka zaboravljena žena, koja se savršeno uklapa u tu pozadinu, u taj pejzaž, u plodnu zemlju, kazala je Pikula

U Muzeju Žitomislić u petak navečer otvorena je izložba slika “Askurđela” akademske slikarice Jelene Glogovac Savić.

Otvarajući izložbu, direktorica Fondacije Muzej Žitomislić rekla je kako joj je iznimno zadovoljstvo što ovaj muzej, koji uspješno spaja sakralnu i svjetovnu umjetnost, može biti domaćin jedne ovakve izložbe.

Osvrnula se na početak rada s umjetnicom, kroz saradnju s Kulturno-sportskim centrom iz Gacka gdje Jelena Glogovac Savić radi na kreiranju umjetničkih sadržaja, ali i na prvi susret s izložbom koju je imala prilike vidjeti u Muzeju Hercegovine, kao i na snažni utisak koju je izložba ostavila na nju, što je bio još jedan od motiva da se te slike konačno nađu i u Muzeju Žitomislić.

Publici se potom obratila i akademska slikarica Tanja Pikula koja je rekla da već dugo vremena poznaje Jelenu Glogovac Savić i njen slikarski rad, te da je za sve ovo vrijeme Jelena uvijek ostala dosljedna sebi, svom motivu žene, koja se, kroz slikarski proces mijenjala kako u formi tako i u ideji.

Izložba je slikarski zrela i duboko promišljena postavka, a Jelenina žena je boginja, mitološko biće, askurđela ili neka zaboravljena žena, koja se savršeno uklapa u tu pozadinu, u taj pejzaž, u plodnu zemlju, kazala je Pikula.

“Jelena nam pokušava samim spojem tih elemenata na slici koji su savršeno nadopunjuju, ispričati priču o postojanju i povezanosti. Kroz mali utjecaj tradicije, svojim ekspresionističkim rješenjima ovih slika, podsjeća nas na ono što je bitno, na vezu i na život. Ona je uspjela da nas dovede na mjesto gdje možemo osjetiti tu jaku vezu s našim precima, da nas uvede na mjesto gdje se osjećamo kao dio prirode majke zemlje i da nas dovede na, kako ona voli da kaže, sretno mjesto”, dodala je Pikula.

U svom obraćanju, umjetnica Jelena Glogovac Savić zahvalila se na dobrodošlici i toplim riječima domaćina i kolegice Tanje Pikule, rekavši da je zaista Muzej Žitomislić njeno “sretno mjesto”, ambijent u kojem se osjećate i novo i staro, u kojem prepoznajte sve što je bilo i možete pretpostaviti ono što dolazi, emotivno i na svaki drugi lijepi način.

Osvrnuvši se na svoju izložbu, Glogovac Savić naglasila je važnost toka vremena na njenim slikama, važnost početka i prapočetka, kazavši da likova žena na slikama predstavljaju sve žene koje su ikada živjele koje su alegorija same sebe, alegorija postojanja majke prirode, alegorija rađanja i vremenske linije postajanja čovjeka i njegovog kontinuiteta.

“Posebna je čast biti prisutna sa svojom izložbom u ovom prostoru zato što je ovdje prisutna jedna fina korelacija svijetlih boja na mojim slikama koje ponizno korespondiraju sa zlatom na ovim vanvremenskim ikonama, i to je opet neki lijepi vremenski krug i vremenski niz koji pokazuje da je baš trebalo da se izložba dogodi na ovome mjestu – od spominjanja tradicije, spominjanja prirode i prapočetaka, kroz jednu vremensku liniju života na našim podnebljima preko vremena u kojima su nastajale ove ikone do danas nas koji smo se ovdje spojili da u tom uživamo”, istaknula je umjetnica.

Izložba ostaje otvorena do 10. juna.