Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Po Veličkovićevom romanu

U Narodnom pozorištu Sarajevo počeo rad na predstavi “Konačari”

narodno pozoriste sarajevo
Foto: NPS

Predstava nastaje u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Fondacije Friderich Ebert Stiftung za BiH, a premijerno će biti izvedena početkom naredne sezone, u septembru

U Narodnom pozorištu Sarajevo počele su prve probe za predstavu „Konačari“ koja će biti rađena po istoimenom romanu Nenada Veličkovića, djelu koje je doživjelo brojna izdanja u regionu i u BiH i više prevoda na strane jezike.

„Konačare“ režira jedan od značajnijih savremenih reditelja, Marko Misirača, koji je u izjavi za Fenu kazao da su „Konačari“ priča o grupi ljudi koji su se, sticajem okolnosti, u prvim danima rata u Sarajevu 1992. godine našli u Muzeju grada Sarajeva.

-Zasnovana je na istinitim ličnostima i događajima. Priča romana i naše buduće predstave posvećena je direktoru tog muzeja Bajri Gecu koji se borio da, čuvajući eksponate i istoriju Sarajeva, sačuva i nešto što bi predstavljalo duh multikulturalnosti i bogatstvo tradicije ovog grada. Ono što ovaj roman posebno izdvaja iz mnoštva priča o ratu u BiH, jeste specifičan humor i toplina kojom se likovi brane od pošasti koja ih je zadesila…- kazao je reditelj Misirača.

Predstava nastaje u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Fondacije Friderich Ebert Stiftung za BiH, a premijerno će biti izvedena početkom naredne sezone, u septembru.

-Rad na našoj predstavi posvećujemo i našem dragom i voljenom Harisu Burini, prvaku zeničke i bosanskohercegovačke scene čiji nas je prerani odlazak sve zatekao i pogodio. Imao sam čast i zadovoljstvo da više puta sarađujem sa ovim sjajnim čovjekom, punim duha i stvaralačke energije. Radili smo u više medija, na filmu i TV, a posebno ću se sjećati predstave “Govorna mana” po drami Gorana Markovića koju smo 2012. radili u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. U toj predstavi su Mario Drmać i Haris Burina tvorili sjajan glumački tandem…- izjavio je reditelj Marko Misirača za Fenu.