Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

27. po redu

U Orašju otvoreni “Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević”

l_1df7a984d5bd8824ebbefb5860b56aec

Program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma započeo je predstavljanjem jedinstvene i impozantne monografije Školske knjige o Ivi Gregureviću

Manifestacija “Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević” otvorena je je proteklog vikenda u Orašju.

Spomenutoj manifestaciji prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na posljednje počivalištu legendarnog glumca Ive Gregurevića, koji je Posavini ostavio veliki festival, ove godine 27. po redu.

Program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma započeo je predstavljanjem jedinstvene i impozantne monografije Školske knjige o Ivi Gregureviću.

“Ova je monografija znak sjećanja svih nas koji Ivu i dalje gledamo, kojima Ivo nedostaje”, poručio je Vedran Mlikota, inicijator tog velikog projekta.

O Ivinim ulogama, doprinosu hrvatskom kazalištu i filmu te osnivanju festivala Dani hrvatskog filma u Orašju u monografiji je pisalo 50-tak akademika, glumaca, redatelja, novinara, Ivinih prijatelja.

Uz predstavljače knjige prigodne je riječi na skupu uputio i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović ističući koliko je važno nastaviti grandiozno Ivino djelo kojim je od Orašja stvorio kulturni brend.

Dodijeljene su i posebne nagrade za veliki doprinos u stvaranju hrvatskog filma za redatelja Zrinka Ogrestu i glumca Slavena Knezovića, koje su uručili ministar pravde u Vladi Federacije Mato Jozić i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

U muzičkom dijelu nastupila su četiri tenora: Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Marko Škugor.

Vlada Posavskog kantona pokrovitelj je filmskog festivala u Orašju, a visoki pokrovitelj je Hrvatski narodni sabor BiH i Vlada Republike Hrvatske.