Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Mostar

U pratećem programu Mostarske liske promocija izdanja “Tri dana” i “Savremeni dramski tekstovi”

narodno pozoriste mostar
Foto: Narodno pozorište Mostar

Moderator promocije bit će dramaturginja Narodnog pozorišta u Mostaru Emina Kovačević-Podgorčević

U pratećem programu Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ u utorak, 21.05., na maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta Mostar bit će upriličena promocija knjiga „Tri dana“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i “Savremeni dramski tekstovi” Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo sa početkom u 17 sati.

Izdanje „Tri dana“ sadrži tri dramska teksta koja su se našla na prvom mjestu ili u najužem izboru na posljednja dva Konkursa za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst. Prvi dramski tekst je „Babylon Blues“, autora Darija Bevande koji je prema Odluci članova Žirija osvojio prvo mjesto na prvom po redu Konkursu iz 2020. godine. Druga drama je pobjednički tekst drugog po redu Konkursa iz 2023. godine pod naslovom „Sparina“, autora Anesa Osmića, a treća drama koja nosi naziv „Derbi“, autorice Vedrane Božinović, našla se u najužem izboru članova Žirija drugog Konkursa. Tematizirajući odnose iz kruga najbližih ljudi, porodice ili prijatelja, sve tri drame nas suočavaju sa smrću, odsustvom, izgubljenim vremenom, krivicom i dubokim međusobnim nerazumijevanjem. O izdanju će govoriti dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo.

Šef odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Dragan Komadina govorit će o ediciji “Savremeni dramski tekstovi” izdanja Univerziteta u Sarajevu – Akademije scenskih umjetnosti. Riječ je o Zbornicima studentskih radova Drama i Scenarij za 2021. i 2022. godinu iz edicije “Rani radovi” i dramskim tekstovima „Pink Moon“ Daria Bevande i „Kad bi naglas govorili“ Adnana Lugonića.

Edicija “Savremeni dramski tekstovi” pokrenuta je s namjerom da se otvori još jedan prostor za promociju savremene drame, pogotovo savremene bosanskohercegovačke drame, koja je često neopravdano zapostavljena u našem okruženju.

Moderator promocije bit će dramaturginja Narodnog pozorišta u Mostaru Emina Kovačević-Podgorčević. Zbog ograničenog broja mjesta zainteresovani svoje prisustvo mogu potvrditi na e-mail adresu: marketing@npm.ba.