Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

13. po redu

U Sarajevu počinje teatarski festival “Hajde svijete budi dijete“

hajde svijete budi dijete

Ulaz za sve predstave i radionice je slobodan

Umjetnost kao izraz životnog nagona i nagona ka lijepom, neodvojivo je svojstvo ljudske prirode i njene istorije od buđenja ljudske svijesti do danas. Prava umjetnost mora biti učitelj, vaspitač i borac za napredak čovječanstva. Ako je dijete stvaralac i ako ono voli stvarati, ako sve treba služiti tome da bi njegove stvaralačke sposobnosti došle do izražaja, onda je to jednostavno zato što je stvaralačka aktivnost biološka potreba čije je zadovoljavanje apsolutno potrebno za optimalan razvitak ljudskog bića u vrijeme rasta.

13. Dječiji teatarski festival “Hajde svijete budi dijete“ za cilj ima uvoditi dijete u pozorišnu umjetnost kao u odgovarajuće dječije stvaralaštvo i osposobljavati dijete da iz pozorišne aktivnosti ulazi i u sve ostale: u književnost i slikarstvo, u arhitekturu i vajarstvo, u muziku i ples, u film i televiziju…; duhovno obogatiti život djece i mladih i estetski ih obrazovati putem pozorišta za djecu i mlade; omogućiti uvid u produkciju pozorišta za djecu i mlade promovišući toleranciju, dijalog, mir, zdravlje, obrazovanje, ideje…Dati pedagošku dimenziju programu gdje su svi unaprijed pobjednici igre, druženja, humanijeg odnosa prema drugovima, porodici, prirodi…na trenutak djeci pružiti radost igre, mašte, odlaska u neke bajkovite i ljepše prostore, njegujući spontanost i razvijajući stvaralačke i kreativne mogućnosti. Briga za dijete i njegov svestrani razvoj mora biti naša posebna i trajna odrednica…

Ulaz za sve predstave i radionice je slobodan.

Pokrovitelj festivala: Općina Centar Sarajevo. Festival pomogli: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Stari Grad i ostali partneri i prijatelji CKM.

Organizator festivala je JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Program 13. Dječijeg teatarskog festivala:

17.10. Bosansko Narodno pozorište Zenica-“Psić boje neba” u 12 sati
Radionica-Modeliranje balona/Vanja&Party Time u 14 sati
18.10. JU CKM i Pozorište mladih Sarajevo”Ako pčele odu” u 11 sati
Radionica slikarstva i savremenog plesa CKM u 13 sati
19.10. Mašino pozorište Beograd”Ljepotica i zvijer” u 11 sati
Radionica mozgaonica u 13 sati
20.10. Lutkarsko kazalište Mostar”Karius i baktus” u 12 sati
Radionica vuneno pozorištance u 14 sati
21.10. Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život Zagreb”Bijeli klaun” u 12 sati
Književna radionica za djecu”I životinje maštaju, zar ne” u 14 sati