Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U SARTR-u predstave “Tramvaj zvani čežnja” i “Jedvanosimsoboakalomistobo”

Jedvanosimsoboakalomistobo
Foto: SARTR

Već sutra, 31. januara, na sceni SARTR-a biće ponovo odigrana predstava “Jedvanosimsoboakalomistobo”

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra večeras 30. januara sa početkom u 20h publika će imati priliku ponovo pogledati predstavu „Tramvaj zvani čežnja“.

“Tramvaj zvani čežnja” je tekst o ljudima na prekretnici. Onim koji se na prekretnicama snalaze i onima koje prekretnice pregaze. Tu nije riječ o pozitivcima i negativcima, kao što, uostalom, u dobroj književnosti nikad i nije. Nije ni riječ o istini i laži, iako se mnogo o istini i laži govori. Riječ je o ljudima koji vole i koji su spremni zavući ruku u moralni gnjilež da bi održali komadić iluzije o vlastitom dostojanstvu. Ljudima koji su spremni žrtvovati moralnost na oltaru sreće – rekla je o predstavi glumica Dina Mušanović.

U predstavi igraju: Dina Mušanović, Alban Ukaj, Igor Skvarica, Matea Mavrak i Noa Jugo. Režiju potpisuje ansambl predstave.

Već sutra, 31. januara, na sceni SARTR-a biće ponovo odigrana predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“

Predstava je nastala je prema tekstovima Aleša Kurta i Nejre Babić, a u režiji Aleša Kurta. Igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Sanjin Arnautović i Nikolina Vujić.

– Pisati tekst o stanju u državi u kojoj već svi o tome pričaju, čitaju, pišu kolumne, raspravljaju, polemišu, svađaju se, šute, vrište, protestuju, odustaju od protesta, ubacivanje je mozga u bubanj veš mašine. Tema o kojima bi se moglo pisati je milon, apsurdnih situacija još više. Najzanimljiviji dio čitavog procesa prije pisanja je samo istraživanje, jer je to dovelo do nekih scena koje moja mašta nikada ne bi mogla ni izmisliti. Od Izvještaja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice „o odlivanju pameti i ogromnom finansijskom resursu koje iseljeništvo predstavlja za razvoj domovine“ do ispovijesti žene koja je nakon poroda iz bolnice otpuštena kao muško, pa sve do spiska zvaničnih zanimanja u Bosni i Hercegovini na kojoj se nalazi i Direktor službe drugdje nerazvrstan.“ Nejra Babić.

Rezervacije ulaznica za obje predstave mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745.