Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

U sklopu Festivala autorske poetike večeras dodjela nagrade za umjetničku hrabrost

nagrada amra prutina

Inače, nagrada je ustanovljena prošle godine nakon iznenadne smrti članice ansambla Mostarskog teatra mladih, glumice Amre Prutina

U sklopu 47. Mostarskog teatarskog festivala – Festivala autorske poetike večeras će se, na Memorijalnoj sceni 2532 u Mostaru s početkom u 20 sati, upriličiti dodjela nagrade “Amra Prutina” za umjetničku hrabrost.

Direkcija Festivala odlučila je da se ove godine nagrada dodijeli ansamblu predstave “Uspavanka za Mladenku” za snagu scenskog izraza koji vodi do katarzičnog suočavanja s bolnom prošlošću. U okviru programa dodjele publika će vidjeti i projekciju video materijala o nastanku ove predstave.

Inače, nagrada je ustanovljena prošle godine nakon iznenadne smrti članice ansambla Mostarskog teatra mladih, glumice Amre Prutina.

“Nakon dodjele glumci eMTeeM-a odigrat će neke, od publike zadane scene, koje će ukazati na proces istraživanja materijala iz kojeg je nastala ova predstava. Zapravo, biti će to 14. repriza playback predstave ‘Moja muka'”, navodi se u priopćenju iz eMTeeM-a.

Po završetku programa laureati nagrade, zajedno s publikom, posadit će drvo masline, kako je to već uobičajeno, jer Amra je s mladim ljudima s kojima je radila nakon svake izvedbe sadila masline da svjedoče o mladim ljudima koji žele miran život.