Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

U srijedu počinju Dani BNP-a, na repertoaru predstava “Sve to je iz kuće”

sve to je iz kuće (65)
Foto: BNP Zenica
Iz predstave "Sve to je iz kuće"

Predstava će biti izvedena u srijedu, 21. februara, u 20 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ Zeničkog pozorišta

U srijedu, 21. februara, počinju Dani Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Ovom manifestacijom Bosansko narodno pozorište obilježava 74. rođendan, a prva na repertoaru je predstava „Sve to je iz kuće“ rađena prema tekstu autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. i 26. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“.

Predstava će biti izvedena u srijedu, 21. februara, u 20 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ Zeničkog pozorišta.

„Sve to je iz kuće“ je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima. Također, govori o licemjernosti društva koje nameće da je porodica i ono što se čuva „među četiri zida“ sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje.

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bio zadužen Miran Kuduzović, a za kostimografiju Amina Musić. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

Ovo je prva od deset programskih aktivnosti koje će u okviru manifestacije Dani BNP-a biti upriličene u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a trajat će sve do srijede, 28. februara.

BNP