Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorište mladih Sarajevo

U subotu premijera mjuzikla “Pinocchio”, Mario Drmać u glavnoj ulozi

pinocchio press
Foto: Pozorište mladih Sarajevo

Junaci žive u prostoru bajke, ali svoje karaktere formiraju sa sviješću o današnjici, o svemu onom što nas u savremenom društvu i raduje i tišti

U Pozorištu mladih Sarajevo premijerno će biti izveden, u subotu, mjuzikl ‘Pinocchio’ u režiji Nine Kleflin.

Direktor Pozorišta mladih Sarajevo i producent tog mjuzikla Ismir Fazlić kazao je na konferenciji za medije da je u tom velikom i zahtjevnom projektu sudjelovalo više od 60 saradnika te da je to značajan iskorak za to pozorište, ali i za kulturnu scenu Bosne i Hercegovine.

Rediteljicu Kleflin raduje saradnja sa ekipom Pozorišta mladih i ostalim saradnicima tog za nju emotivnog i značajnog projekta. Zahvalna je za povjerenje, da mogu iznijeti tako veliki projekt koji sadrži 14 autorskih songova. Misli da su, kako je kazala, na pragu velike pozorišne čarolije sa više od 60 kostima, namijenjene za djecu i odrasle osobe.

Prema romanu Carla Colodija uradila je Kleflin adaptaciju koja prati originalnu priču, ali joj daje savremenu oštricu. Junaci žive u prostoru bajke, ali svoje karaktere formiraju sa sviješću o današnjici, o svemu onom što nas u savremenom društvu i raduje i tišti.

Pinocchio, taj divni drveni lutak, dobar je ali lakomislen, brz je u glavi, ali neoprezan u postupcima, vodi ga čežnja i zanos života. I razni ga izazovi vrebaju u njegovim avanturama. No ljubav, ta najveća od svih dobrih sila, izbavit će ga i dati mu život. O tome će biti ta predstava – o ljubavi koja daje život, o potrebi svakog čovjeka da ne bude sam, da ima nekog svog.

Mario Drmać u tom mjuziklu tumači lik drvenog lutka poznatog kao Pinocchio. U današnjem susretu sa novinarima Drmać nije krio zadovoljstvo što je dio te, kako je kazao, urnebesne ekipe. Dodaje da su njegova osjećanja u toj predstavi pomiješana, te da su njegove godine idealne da se okuša u toj ulozi. Kako je kazao, svoje životno iskustvo utjelovio je u tog drvenog lutka.

Autorsku muziku za taj mjuzikl napisale su Ines Prajo i Arjana Kunštek, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Vanja Ciraj, a koreografkinja Belma Čečo Bakrač. Muzičko vodstvo te predstave preuzela je Alma Ferović.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Semir Krivić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Dženita Imamović Omerović, Armin Omerović, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Ana Marija Tomić, Almir Kurt, Edo Husić, Iman Bubić, Sara Vojičić, Nikolina Vujić, Haris Bidžan, Alen Hadžić, Marko Mirković.

Veći dio ekipe tog mjuzikla prisustvovao je današnjem susretu sa novinarima, upriličenom pred premijeru mjuzikla ‘Pinocchio’ najavljenu za subotu 27. aprila s početkom u 20 sati.