Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Uskoplju promoviran dokumentarac “Putevi duhana” (VIDEO)

film uskoplje

U prepunoj kino dvorani Centra za kulturu Uskoplje-Gornji Vakuf održana je premijera dokumentarnog filma “Putevi duhana”, čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, a scenario nagrađivani književnik Josip Mlakić.

Film koji je ispraćen dugim pljeskom publike bavi se osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući represivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije. Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuju i svjedočanstva o policijskim ubistvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih porodica za koje nikada niko nije odgovarao.

Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene “švercera” koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduše, Vrana, Čvrsnice, Makljena.

Film je potpomognut sredstvima Fondacije za kinematografiju i Hrvatskog audiovizualnog centra, producent je Ivica Perić-Maradona iz produkcije Scena i Mario Vukadin iz produkcije Olimp.

Dokumentarni film “Putevi duhana” snimljen je u suradnji sa širokobriješkom produkcijskom kućom “Kadar”.