Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

broj mjesta ograničen

Urnebesna komedija “Gospođa ministarka” 11. juna na Velikoj sceni BKC-a Živinice

87794797_189669182134960_6375503562180395008_n (1)

Prostorija Velike sale biće detaljno dezinfikovana, svi posjetitelji moraju imati maske, a na ulazu će biti dostupna dezinfekciona sredstva za ruke i cipele

Nakon što je komedija Branislava Nušića, a u režiji Murata Hasanagića, u martu osvojila velika srca živiničke publike, prva repriza zakazana je za 11. juni (četvrtak), s početkom u 20:00 sati.

Obzirom na upute nadležnih institucija, broj mjesta u sali će biti ograničen za posjetitelje, ali druga repriza zakazana je već za 18. juni u isto vrijeme. Prostorija Velike sale biće detaljno dezinfikovana, svi posjetitelji moraju imati maske, a na ulazu će biti dostupna dezinfekciona sredstva za ruke i cipele.

Podjećamo da je komedija Gospođa ministarka izazvala veliku pažnju i zainteresiranost kod živiničke publike, za premijeru se tražila karta više, a prva repriza je otkazana zbog pandemije Corona virusa.

U predstavi igraju: Remira Osmanović- ŽIVKA, Elmir Krivalić-ČEDA UROŠEVIĆ, Marcela Tadić-DARA, Murat Hasanagić/Suad Avdagić-PERA, Marinko Mišić-UJKA VASA, Emir Ibrahimović- DR. NINKOVIĆ, Armina Ramić- ANKA, Ermin Smajić-RISTA TODOROVIĆ, Adi Glavinić/Selver Sarajlić-RAKA, Amila Avdagić- SAVKA, Irma Nišić-NATA.

Asistent režije: Emir Ibrahimović.
Scenografija i kostimografija: Suad Avdagić.
Scensko svjetlo i ton: Adi Glavinić.
Tehnička ekipa: Šekib Nukić, Samir Mustafić, Mirsad Šehić
Produkcija: GRADSKO POZORIŠTE ŽIVINICE

Jedan od osnovnih motiva u ovoj komediji je protekcija po porodičnoj liniji, koja je i danas prisutna u društvenom i političkom životu. Nakon što Živkin muž postane ministar, njoj se javljaju poznati i nepoznati, bliski i daleki članovi porodice kako bi pokušali da ostvare neku korist. Uz članove porodice, razne privilegije očekuju i osobe koje su Živki do tada bile potpuno nepoznate. Na primjer, administrativni pisar očekuje hvalospjeve i unapređenje na poslu samo zato što je on prvi javio gospođi ministarki da joj je muž imenovan ministrom.

Branislav Nušić je u Gospođi ministarki bez mnogo podsmjeha prikazao površnost ondašnjeg srednjeg i višeg sloja društva te primitivnost i neukus sitnog građanstva. Ono što sve njegove komedije čini jako zanimljivima, pa tako i Gospođu ministarku, jesu likovi koje je uvek pažljivo birao i za koje je inspiraciju pronalazio u svojoj okolini.

Zaplet u Gospođi ministarki zasnovan je na sukobu između pomahnitale Živke i njenog zeta Čede, činovnika koji odjednom postaje nedovoljno dobar za ministrovu kćerku. Ministarka Živka u svojoj raspamećenosti i nastojanjima da se što prije riješi zeta čini razne ludosti i na kraju ruši svog muža sa ministarskog položaja, a time ruši i svoj san da postane otmjena i ugledna ministarka.
Cijena ulaznice je 5 KM, broj mjesta je ograničen, a ulaznice će biti u prodaji od 1. juna (ponedjeljak).