Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dokumentarac

Uskoro završetak filma “Posljednja YU dokumenta” Jasmina Durakovića

Foto: Depo d.o.o

Film je priča o najvećoj izložbi suvremene likovne umjetnosti u bivšoj Jugoslaviji pod nazivom „YU dokumenta“, održanoj o sarajevskoj Skenderiji

Dugometražni dokumentarni film „Posljednja YU dokumenta“ u produkciji Udruženja CKA Charlama i DEPO-a nalazi se završnoj fazi postprodukcije. Projekat, po scenariju i režiji Jasmina Durakovića, dugo je nastajao i sniman je u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu.

Film je priča o najvećoj izložbi suvremene likovne umjetnosti u bivšoj Jugoslaviji pod nazivom „YU dokumenta“, održanoj o sarajevskoj Skenderiji. Paralelno sa ovom pričom, film prati u današanjem vremenu dvojicu umjetnika koji su pokrenuli ovaj u Sarajevu gotovo zaboravljeni kulturni događaj. Ta dvojica umjetnika koji su (uz Radoslava Tadića) pokrenuli ovu historijsku izložbu su Jusuf Hadžifejzović i Aleksandar Saša Bukvić. Kroz njihovo nekadašnje i današnje umjetničko djelovanje prelama se i priča o kulturnim događajima u centru Skenderija.

U filmu se, uz Hadžifejzovića i Bukvića, pojavljuju brojna druga velika imena umjetničke scene BiH i regije (Ješa Denegri, Mrđan Bajić, Slavko Timotijević, Zoran Popović, Danijela Purešević, Danijel Trajković, Zdenka Badovinec, Goran Trbuljak, Ivana Bago, Anton Maričić, Mladen Lučić, Vlado Martek, Dean Jokanović Toumin i Enver Hadžiomerspahić).

Direktori fotografije su Amer Beganović i Jasmin Spahić, tonac je Adis Baždarević, montažer Dario Marjanović, dok je obradu zvuka i muziku radi Bojan Andić. Izvršni producent filma je Ismar Duraković. Partner za snimanje filma u Zagrebu bila je producentska kuća „Plavi film“. Film je podržan od strane Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta KS.

„Posljednja YU dokumenta“ dio su filmskog projekta, zajedno sa dugometražnim igranim filmom „Praznik praznine“, reditelja Jasmina Durakovića i planirano je ova dva filmska ostvarenja paralelno idu u kino i digitalnu distribuciju ove jeseni, saopćeno je iz DEPO-a.