Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baščaršijske noći

Večer folklora CIOFF BiH – za živu tradiciju 2023.

baščaršija sarajevo džamija
Foto: Fena

Sekcija CIOFF za BiH sudjeluje u svim tim programima. Odgovorna je za međunarodnu razmjenu programa i organiziranje domaćinstva tim programima u BiH

U okviru Festivala Baščaršijske noći sutra će biti održan nastup folklornih ansambala iz Bosne i Hercegovine, a publici će se predstaviti: RKUD Proleter – Sarajevo, Udruženje za očuvanje tradicije – Prijedor, KUD Baščaršija – Sarajevo, ANIP Mladost – Zalužani Banja Luka, KUD Igman – Hadžići, KUD Mladi Metalac – Hadžići, KUD Lola – Sarajevo.

Ovogodišnji program folklora posvećen je obilježavanju 14. obljetnice osnivanja Sekcije CIOFF® za BiH i punopravnog članstva BiH u ovoj međunarodnoj asocijaciji koja nosi puni naziv „Savjet organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti – CIOFF®“.

Tim povodom, kulturno-umjetnička društva će sutra u 18 sati, u svojim tradicionalnim nošnjama i uz pratnju orkestra napraviti defile kroz uži centar Sarajeva, ulicom Ferhadija prema Sebilju, uz zasutavljanje ispred Katedrale i na Baščaršiji.

Cjelovečernji nastup u Velikoj dvorani JU BKC KS počinje u 20 sati.

CIOFF je međunarodna organizacija, osnovana 1970. godine, koju čine nacionalne sekcije gotovo svih država – članica UN. Udruženje je po vokaciji i funkciji i nacionalna sekcija CIOFF za BiH, predstavničko tijelo BiH u međunarodnom CIOFF-u. Bavi se očuvanjem nematerijalne kulturne baštine, osobito organiziranjem festivala folklora, radionica, izložba, koncerata, seminara, simpozija i godišnjeg svjetskog kongresa. Djeluje u pridruženom partnerstvu sa UNESCO-om, akreditirana je u Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Sekcija CIOFF za BiH sudjeluje u svim tim programima. Odgovorna je za međunarodnu razmjenu programa i organiziranje domaćinstva tim programima u BiH. Na nacionalnom planu okupljaju organizatore festivala folklora, folklorne skupine i ansamble, te stručnjake i pojedince, baštinike i praktičare nematerijalne baštine, volontere i aktiviste.

U proteklih 14 godina izgradili su infrastrukturu i obučili osoblje koje može organizirati manifestacije po principima i standardima CIOFF-a.