Sarajevo

Večer sevdalinki: Muzičko putovanje kroz najljepše sevdalinke u BKC-u 1. decembra

Večer sevdalinki

Svih ovih godina u projektu producenta Tomislava Kašljevića pjevale su zvijezde poput Nedžada Salkovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Harija Mate Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića

“Večer sevdalinki” koje će publiku odvesti na nevjerovatno muzičko putovanje kroz najljepše sevdalinke i ljubavne pjesme, bit će održano 1. decembra, umjesto 30. decembra kako je prvobitno zakazano u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Termin koncerta pomjeren je zbog tehničkih razloga. Publika će imati priliku da uživa u nastupima vrhunskih umjetnika među kojima su izvođači Nedeljko Bilkić, Hari Mata Hari, Dragan Stojković Bosanac, Esad Kovačević, Adnan Jakupović, Zeki Šuman, Marija Šestić, Alma Subašić, Izet Milišić, Šejla Grgić i Pavao Anić.

-Za mene je to lijep događaj, to je muzika koju volim. Sevdalinka je univerzalna kategorija u muzici koja govori o ljubavi i patnji u ljubavi, svuda se razumije – rekao je Dragan Stojković Bosana uoči koncerta.

Uz fenomenalne vokalne interpretatore, na sceni će ih pratiti jedinstveni i već legendarni Orkestar maestra Dinka Mujanovića. Publika i ljubitelji sevdaha, kao i prethodnih godina, moći će uživati ​​u “evergreen” sevdah pjesmama kao što su Žute dunje, Tebi majko misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostar grada, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, i mnoge druge.

Poznata imena

Svih ovih godina u projektu producenta Tomislava Kašljevića pjevale su zvijezde poput Nedžada Salkovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Harija Mate Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića…

-Jako sam ponosan na ovaj projekt, koji ove godine u Zagrebu slavi 18. izdanje, jer vodimo računa da sačuvamo sve kulturne dobrobiti koje smo naslijedili od predaka. Zaista je divan osjećaj kada imate nešto poput ovakve manifestacije da vas podsjeti odakle su vaši korijeni, ali i kada drugi ljudi poštuju i cijene ovakvu vrstu muzike – rekao je Tomislav Kašljević, autro i producent projekta.

Sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstveni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Po svojoj strukturi i načinu izvođenja sevdalinke su složene pjesme pune emocija, a sama riječ potiče od arapske riječi “savda” što znači “crna žuč”, dok u bosanskom jeziku pojam “sevdah” ima značenje čežnja, ljubavni žar i ljubavna tuga.

Ulaznice su dostupne putem sistema Kupikartu.ba i na blagajni BKC-a, saopćeno je iz BKC-a Sarajevo.