Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Večeras počinje osmi međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra

Foto: Studio Teatar

Festival otvara predstava “Sljedeći” u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, autora Terenca McNallya, a u režiji Miralema Zubčevića

Na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici, u produkciji Studio Teatra, večeras će početi osmi međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra, koji će ove godine trajati pet noći i publici ponuditi ukupno pet predstava i to četiri za odrasle i jednu za djecu.

Festival otvara predstava “Sljedeći” u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, autora Terenca McNallya, a u režiji Miralema Zubčevića. U predstavi igraju prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Mirvad Kurić i Mona Muratović.

Drugu noć festivala Ljetne večeri Studio Teatra publika će uživati u komediji Narodnog pozorišta Mostar “Ne igraj na Engleze” autora Vladimira Đurđevića, a u režiji Emira Spahića. Adaptaciju teksta i dramaturgiju za predstavu je radio Adnan Lugonić dok u predstavi igraju Emir Sejfić, Ivan Skoko i Emir Spahić.

Traje do 7. jula

Treća noć festivala je rezervisana za predstavu “Pluća“ nastale u koprodukciji Teatra EXIT Zagreb i Gradskog kazališta Sisak. Autor teksta je Duncan Macmillan, dok režiju potpisuje Aida Bukvić. U predstavi igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

Četvrta noć festivala je rezervisana za najmlađu publiku koja će uživati u predstavi za djecu „Mjesečeva šuma“, nastale u produkciji Kulturne scene Male stvari, Trebinje. Tekst i režiju potpisuje Željko Milošević, a u predstavi igraju Milica Salata, Ivana Ćeranić i Željko Milošević. Prije same predstave, od 19 sati, najmlađa publika će uživati u programu za djecu, plesnoj zabavi i zabavi sa balondžijom.

Petu noć festivala publika će uživati, sada već tradicionalno, u hit komediji Studio Teatra „Državni lopov“ u kojoj igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Ova komedija već 19 godina nasmijava publiku širom BiH, regiona i Evrope.

Festival Ljetne večeri Studio Teatra trajat će od 3. do 7. jula, a sve predstave će se igrati na Ljetnoj sceni Doma armije Preporoda u Zenici od 21 sati, osim predstave za djecu koja počinje u 20,30 sati.