Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej BiH

Virtualno otvorenje šestoaprilske izložbe Was ist Walter?

Was-Ist-Walter-POST

U saopćenju Historijskog muzeja BiH se navodi da su muzeji nekada bili mjesta gdje se čuvaju priče o velikim, nacionalnim herojima

Historijski muzej BiH organizirat će 6. aprila u 20.00 sati virtualno otvorenje šestoaprilske izložbe “Was ist Walter?” koja je poklon građanima i građankama za Dan grada Sarajeva.

U saopćenju Historijskog muzeja BiH se navodi da su muzeji nekada bili mjesta gdje se čuvaju priče o velikim, nacionalnim herojima. Tako je u Muzej revolucije BiH, današnji Historijski muzej BiH, ušla priča o Valteru – jednom od osloboditelja Sarajeva od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

– Kroz historiju se mijenjao muzej, mijenjala se slika Valtera, mijenjalo se društvo – sve promjene su dovele do toga da se 6. aprila 2020. godine možemo pitati: “Was ist Walter?” ili “Šta je Sarajevo danas?”.

Koliko je prošlost oblikovala naš grad? Koje su priče iz prošlosti Sarajeva koje trebamo njegovati i u budućnosti? Koji su simboli grada, neka su od pitanja koja izložba postavlja, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je izložba “Was ist Walter” kritičko putovanje kroz historiju Sarajeva, čiji odgovori se ne artikulišu kroz jednu paradigmu, već kroz niz različitih i autentičnih umjetničkih odgovora.

Izložba je započela otvorenim pozivom Historijskog muzeja BiH. Umjetnici i umjetnice su, korištenjem muzejske građe, različitim likovnim sredstvima odgovarali na postavljeno pitanje. Odgovori su trebali biti predstavljeni u obnovljenoj muzejskoj bašti. Dok su umjetnici u svojim ateljeima pripremali radove, muzejski tim je radio na predstavljanju bašte u novom ruhu i na povezivanju muzeja sa glavnom pješačkom zonom u Sarajevu.

– A onda se nedaća, daleka i nepoznata, približila i nama. Svijet kojeg smo poznavali se, zbog pandemije koronavirusa, preko noći promijenio. Otvorene muzejske riznice iz kojih smo pripremali priče su morale biti zatvorene. Inspirisani porukama iz naše historije koje smo otkrivali pripremajući izložbu, shvatili smo da moramo pronaći način da “valterovski” djelujemo. Ako već ne možemo postaviti izložbu u fizičkom prostoru, možemo to napraviti u virtualnom – poručuju iz Historijskog muzeja BiH.

Međutim, dodaju da je paradigma o “buđenju grada/buđenju muzeja” šestoaprilskom, proljetnom izložbom bila neodrživa u novouspostavljenom svijetu karantina.

– Ne samo da smo morali tragati za novim načinima obraćanja izoliranoj publici, već i za novim manifestacijama hrabrosti: hrabrosti prije tri ili sedam decenija nije ista kao ona koja nas može sačuvati od virusa 6. aprila 2020. godine – zato je izložba podsticaj da razmišljamo o novim modelima i manifestacijama hrabrosti. Ovu redovno planiranu izložbu produciramo u vanrednom stanju zahvaljujući izvanrednim naporima i želji bh. umjetnica i umjetnika da nam kultura makar na kratko posluži kao privid normalnosti – navodi se u saopćenju.

Neće nam, ističu iz Historijskog muzeja BiH, ova izložba otkriti vakcinu ili lijek protiv koronavirusa, “ali će nam, nadamo se, pomoći da se prisjetimo svih vrijednosti kojima se kroz historiju, uprkos vanrednim stanjima, održavao duh Sarajeva – duh solidarnosti i otpora čija se personifikacija zove Valter”.