Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom Dana Evrope

Više od 250 studenata iz Sarajeva prisustvovalo generalnoj probi za večerašnji Gala koncert

proba gala koncert
Foto: Delegacija EU u BiH

Večerašnji koncert ponovo potvrđuje opredijeljenost EU za budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji

Više od 250 učenika iz Sarajeva prisustvovalo je generalnoj probi za večerašnji Gala koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo, povodom obilježavanja Dan Evrope, zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU.

gala koncert proba
Foto: Delegacija EU u BiH

Učenici šest sarajevskih srednjih škola, uključujući Prvu gimnaziju, Drugu gimnaziju, gimnaziju Obala, Gazi Husrev-begovu medresu, Srednju muzičku školu i Srednju školu primijenjenih umjetnosti, imali su priliku gledati kako Sarajevska filharmonija i muzičari iz EU vježbaju Bethovenovu devetu simfoniju.

Četvrti stav Bethovenove devete simfonije, poznat kao ‘Oda radosti’, poziva na jedinstvo i da svi ljudi postanu braća, te je iz tog razloga usvojen kao himna EU. U tom duhu, večerašnji koncert ponovo potvrđuje opredijeljenost EU za budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Večerašnji koncert organizuju Ured EU u BiH, ambasade i diplomatska predstavništva država članica EU, Narodno pozorište i Sarajevska filharmonija i predstavlja proslavu ujedinjujuće moći umjetnosti i muzike.

studenti gala koncert proba
Foto: Delegacija EU u BIH

Pozivamo sve građane da prisustvuju direktnom prenosu koncerta na Trgu Suzan Sontag ispred Narodnog pozorišta u 19:30 sati.