Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Više od 400 učesnika iz sedam zemalja na “Kozara etno” festivalu

kozara etno festival

Ovogodišnja tema Festivala je tradicionalna ishrana, koja ima i svoj scenski prikaz, ali i izložbu koja prikazuje stari običaj potkozarskog kraja

Međunarodni festival tradicije i običaja, “Kozara etno 2019“, koji je sinoć počeo u Banjoj Luci, okupio je više od 400 učesnika iz sedam zemalja.

Manifestaciju, koja će biti održana i u naselju Piskavica i tvrđavi Kastelu, 15. put organizuju Kulturno-umjetničko društvo (KUD) „Piskavica“ i Turistička organizacija grada Banja Luka.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić najavio je da će gradske vlasti i ubuduće podržavati taj festival koji promoviše kulturu, tradiciju i običaje, ne samo Potkozarja i banjalučke regije, već cijele Krajine.

– Festival je svojevrstan čuvar tradicije i običaja koji nam otvara vrata širom svijeta – naglasio je Amidžić.

Direktorica Turističke organizacije Irena Radojević istakla je da ta etno manifestacija predstavlja izuzetno kvalitetan turistički brend koji traje već 15 godina.

– Turiste koji dođu u Banju Luku obavezno odvedemo u Piskavicu – navela je Radojević.

Predstavnik KUD-a „Piskavica“ Mladen Šukalo rekao je da cilj ove manifestacije obogaćivanje kulturnog života grada, privlačenje što većeg broja turista, podizanje svijesti o kulturnim raznolikostima i vrijednostima lokalnih identiteta, te animiranje za bavljenje seoskim turizmom ili proizvodnim djelatnostima.

Ovogodišnja tema Festivala je tradicionalna ishrana, koja ima i svoj scenski prikaz, ali i izložbu koja prikazuje stari običaj potkozarskog kraja.

Prvi festivalski dan u Piskavici obogaćen je izložbenom postavkom – etno tržnicom s velikim brojem izlagača, a potom i defileom učesnika.

Drugi dan festivala namijenjen je tradicionalnim sportskim dešavanjima i etno-radionici.

U nedjelju, 7. jula, na tvrđavi „Kastel“ bit će predstavljen muzički program „Etno fusion“ na kojem će nastupiti vokalno-instrumentalni sastavi koji njeguju tradicionalnu muziku sa pečatom modernog i urbanog, a bit će prikazana i modna revija kreatora Marka Fehera, sa tradicionalnim motivima i ornamentima različitih regija utkanih na haljinama i tunikama modernog kroja.