Višestruko nagrađivana baletna grupa Motus danza iz Siene gostuje u Tuzli

MOTUS-balet-tuzla-000-1

U okviru V Sezone italijanske kulture u BiH, čiji je organizator Ambasada Italije u BiH, te u saradnji sa Gradom Tuzla i Narodnim pozorištem Tuzla, u srijedu, 27.9.2017. u 20.00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla, biće izvedena predstava Diskriminacija, višestruko nagrađivane baletne kompanije MOTUS danza iz Siene.

Diskriminacija je inspirirana Vijećnicom kojom se želi, na 25. godišnjicu paljenja njene zgrade, uputiti poruka mira i pomirenja putem baletne predstave koja prati muziku za violončelo, koju je komponirao i izvodi violončelista Andrea Rellini. Ulaz na predstavu je slobodan.

MOTUS je rezidentni baletni teatar u Sieni. Osnovan je 1991. godine, kao ideja Simone Cieri, balerine i koreografkinje klasičnog baletnog obrazovanja, koja je naknadno prešla na savremeni način plesnog izražavanja. Plesna grupa sarađuje sa Nacionalnim udruženjem za ples i savremenu umjetnost (ADAC) i članica su Međunarodnog vijeća za ples pri UNESCO. Rad Motusa je veoma popularan u cijelom svijetu, što pokazuju brojne turneje u SAD, Holandiji, Španiji, Portugalu, Engleskoj, Grčkoj, Singapuru, Koreji, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, kao i međunarodna priznanja (Nagrade kritike TEATARFEST 2006 i 2008).

Za svoj rad su dva puta nagrađivani  priznanjem predsjednika Republike Italije. Plesna grupa Motus danza je poznata tuzlanskoj publici, koja ih je imala priliku gledati u okviru festivala Kaleidoskop. Bez obzira da li ih želimo nazvati plesom ili plesnim teatrom, izvedbe Motusa imaju jak emocionalni i dramski učinak.

Tradicionalni Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, koji je svoja četiri izdanja doživljavao tokom mjeseca novembra, ove godine prerasta u Sezonu italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, koja će bosanskohercegovačkoj publici ponuditi gostovanja eminentnih umjetnika iz oblasti popularne muzike, baleta, teatra, jazza, klasične muzike, književnosti i italijanskog stila života. Bogat i raznovrstan program će imati priliku da vidi publika Sarajeva, Zenice, Banjaluke, Mostara i Tuzle.