Višestruko nagrađivana predstava “Orestija” u srijedu na repertoaru NPS-a

predstava Orestija
FOTO: NPS

Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo

Višestruko nagrađivana dramska predstava “Orestija” rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najuspješnijih reditelja u regiji, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće izvedena u srijedu, 14. februara sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

„Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo, bez obzira što nas i istorija i literature opominju da “svako vrijeme nosi svoje breme” i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo. I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo sa ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje. I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim delanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nama da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina, koliko toliko čistih ruku, od grijehova opranih na nekom od čistilišta.“ – dramaturginja Jelena Mijović.

predstava orestija
FOTO: NPS

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Mijović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

Radno vrijeme blagajne :

-Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

Humanitarni koncert pod maskama u Kosači

-Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati