Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspodjela javnog novca

Zašto Muzeju Berber 600.000 maraka, a Umjetničkoj galeriji BiH 215.390?

Foto: Almir Razić/ Fena

Slučaj je pokazao da sredstva postoje, ali načini kako da budu raspoređena ravnopravno – teže

Gotovo milion i po maraka Ministarstvo kulture i sporta KS-a i Općina Stari Grad Sarajevo dodijelili su za izgradnju Muzeja Berber, u kojem će biti izloženi radovi umjetnika Mersada Berbera, u vlasništvu Fondacije Berber.

Ozvaničeno je to sporazumom o izvođenju radova, potpisanim sa privatnom građevinskom firmom. Kapitalna sredstva uložena su u renoviranje općinskog prostora, no pitanje je koje se postavlja u prilogu FTV-a – zaslužuju li drugi umjetnici milionska ulaganja u prezentovanje svog naslijeđa?

215.390 maraka za nacionalnu galeriju, 600.000 maraka za izgradnju Muzeja Berber iz budžeta Ministarstva kulture i sporta KS-a – tu disproporcijalnost u raspodjeli javnog novca objavila je Umjetnička galerija BiH, sugerišući pitanje – zašto je naslijeđe umjetnika Mersada Berbera veće javno dobro od predmeta koje baštini nacionalna galerija? Nameću se i pitanja zašto gotovo milion i po maraka javnog novca odlazi za izgradnju muzeja koji će voditi privatna Fondacija Berber, te zašto naslijeđe ovog umjetnika, onda, ne postaje vlasništvo općine ili kantona?

„Potcrtavamo, od trenutka stupanja na snagu Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, a to je mjesec maj 2024. godine, Ministarstvo kulture i sporta KS-a je obezbijedilo plate za sve uposlene u pet institucija kulture BiH, pa tako i Umjetničke galerije BiH. Ministarstvo sufinasira projekat koji je delegirala Općina Stari Grad, ulaže u infrastrukturu u vlasništvu Općine Stari Grad, a ne u privatno vlasništvo“, kazao je ministar kulture i sporta KS-a Kenan Magoda (SDP).

„Netačna je informacija da je privatni muzej dobio javni novac. Novac Ministarstva kulture i sporta KS-a namijenjen je Općini Stari Grad za renoviranje objekta u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo, a koji će ostati u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo, a zakupninu će Općini plaćati Fondacija koja će voditi Muzej Berber“, ističe načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić (SDP).

Direktor Umjetničke galerije BiH, iako je pokretač priče, na koncu je odbio govoriti o tome. Da će Muzejom Berber područje općine Stari Grad postati centar dešavanja važan za cjelokupnu državu, argument je za izdvajanje javnog novca. Kultura postoji, ali se njene vrijednosti biraju selektivno.

„U BiH ministri i komisije za dodjelu sredstava za kulutur često ne raspoređuju novac pravedno i transparentno. Kao rezultat, mnogi umjetnici iz kulturne zajednice su oštećeni za te novce koji su im prijeko potrebni, dok se značajna sredstva dodjeljuju pojedincima – velikim umjetnicima, a mali umjetnici se izbacuju iz igre“, tvrdi Denis Jeina, sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH

Osnivačica Galerije Manifesto Adna Muslija podsjeća kako je projekt rekonstrukcije prostora ove galerije 2022. realizovan zahvaljujući podršci građana: „Mi nismo ni pokušavali da tražimo sredstva za kapitalni projekat jer smo bili svjesni da smo nezavisna kulturna organizacija te da stoga nemamo pravo da potražujemo takva sredstva“.

Slučaj je pokazao da sredstva postoje, ali načini kako da budu raspoređena ravnopravno – teže. Odnosi se to i na postojanje kulturne politike koja bi sistemski omogućila prostore izlaganja naslijeđa i drugih velikana bh. likovne scene.a