Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

np mostar

Zatvorena Mostarska liska, Grand Prix predstavi “Tri dana” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Foto: NP Mostar

Jednoglasno su donijeli odluka da se Velika liska – Grand Prix festivala – nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje za predstavu “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.” nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

U Narodnom pozorištu Mostar sinoć je odigrana predstava “Terapija” Regionalnog pozorišta Novi Pazar, nakon čega je upriličena svečana ceremonija dodjele nagrada 20. izdanja Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” kojeg je zvanično proglasio zatvorenim ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

Stručni žiri na ovogodišnjem izdanju festivala “Mostarska liska” radio je u sastavu Aleksandar Seksan, Erol Kadić i Goran Damjanac. Jednoglasno su donijeli odluka da se Velika liska – Grand Prix festivala – nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje za predstavu “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.” nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

“Našem pozorištu ova nagrada, zasigurno, mnogo znači. Posebno ekipi koja igra ovu predstavu. Jako kratko vrijeme smo imali da napravimo ovu predstavu, bili smo pod stresom i stalno u pozorištu. Ova nagrada je dokaz da je sve to vrijedilo, da treba da nastavimo da radimo dalje ovakve predstave i da se više posvetimo komediji, jer mi inače u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica nemamo baš puno komedija. Ovo je jedna od rijetkih koja je evo dobila svoje prve nagrade, nadam se ne i posljednje”, naglasio je glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Zlatan Školjić.

Stručni žiri je Veliku lisku, nagradu za najbolju režiju, plaketa Ahmed Obradović, dodijelio režiserki Tanji Miletić Oručević za predstavu „Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Velika liska, nagrada za najbolju glumicu festivala, dodijeljena je Snežani Vidović, glumici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok je Velika liska, nagrada za najboljeg glumca festivala dodijeljena Marku Torjancu, glumcu Kazališta Planet Art Zagreb.

Specijalna nagrada Stručnog žirija za originalan dramski tekst pripala je Evi Kamchevskoj za tekst „Psi(hopate)“ Narodnog pozorišta Mostar, dok je specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodijeljena ansamblu predstave “Terapija” Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Žiri medija koji je radio u sastavu Mirsad Behram, Sabina Buzaljko i Berislav Jurič dodijelio je Veliku lisku, nagradu za najbolju predstavu po izboru medija, predstavi „Tko je ovdje lud“ Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Nakon prebrojavanja glasova žiri publike, koji je radio u sastavu Amira Trbonja, Azemina Gubeljić i Sarah Sarić, dodijelio je Veliku lisku, nagradu za najbolju predstavu po izboru publike, također, predstavi „Tko je ovdje lud“ Kazališta Planet Art iz Zagreba.

„Festival ‘Mostarska liska’ i Kazalište Planet Art su se zavoljeli već prije dvije godine. Mogu samo reći da sam užasno ponosan, sretan i zahvalan. Ovo je velika večer za Kazalište Planet Art, tri nagrade osvojiti na ovakvom festivalu, u međunarodnoj konkurenciji, to je zaista velika stvar. Mostarska publika je odlična publika. Sa svakom našom predstavom se desilo jedno odlično prepoznavanje, odlična sinergija. Mostarska publika razumije pozorište, uživa u pozorištu a onda i mi uživamo na sceni“, istakao je glumac i direktor Kazališta Planet Art, Marko Torjanac.

Nakon dodjele nagrada upriličeno je prigodno druženje u foajeu pozorišta, saopćeno je iz NP Mostar.