Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen festival multikulture u Luksemburgu

festival

Luksemburg je od 3. do 5. marta bio domaćin martovskog festivala multikulture u okviru kojeg su učestvovali i autori iz BiH.

– Dani su to kada je cijeli Luksemburg u znaku festivala koji organizuje Udruženje CLAE Luksemburg. To je 34. festival emigracije, kulture i stanovništva, tako bi doslovno glasio prijevod imena festivala s francuskog jezika ili, kako ga mi popularno zovemo, Festival multikulture, što on u biti i jeste – izjavio je Feni književnik Faiz Softić koji je i u organizaciji Festivala.

Dodao je da je ove godine Festival multikulture u Luksemburgu posjetilo više od 30 hiljada ljudi, a na tom dvodnevnom događaju gdje se, kroz razne programe, predstavilo više od 100 zemalja svijeta – učestvovali su i pisci koji su doputovali iz Crne Gore i BiH, kao i jedan broj književnih stvaralaca koji žive i rade u zemljama zapadne Evrope.

U okviru festivala održana je književna večer na kojoj su se između ostalih predstavili Selma Hadrović – Schlaus, porijeklom iz Mostara, a koja niz godina živi u Luksemburgu i radi kao profesorica muzike, Edhem Mrđanović, Halil Džananović porijeklom iz Srebrenice, a koji odavno živi u Holandiji, te Faiz Softić.

U drugom dijelu programa predstavile su se gošće iz Crne Gore: autorica romana “A vrijeme ide dalje”, kao i zbirke poezije Dijana Tiganj, profesorica na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i autorica mnogih književnih eseja Ksenija Rakočević, te profesorica s Filozofskog fakulteta u Zenici Naida Mujkić, koja po mišljenju mnogih u BiH pripada vrhu bh. književnosti.

Kako je Softić izjavio za Fenu, velika sala u hali Luxexpo bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a program je trajao gotovo dva puna sata.

Ovoj večeri prisustvovao je i ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa sa sjedištem u Briselu Vladimir Radulović sa saradnicima, kao i konzul Crne Gore u Luksemburgu Remzija Camić te drugi gosti.