konzervacija i restauracija

Završeni radovi restauracije stropnog i zidnog slikarstva u Zemaljskom muzeju

zidno i stropno slikarstvo Zmuzej

Radovi su izvedeni u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH” kojeg implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, uz pomoć sredstava doniranih od Specijalnog fonda američkih ambasadora za naslijeđe u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH

U Odjeljenju za prahistoriju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine izvršena je tehnička primopredaja izvedenih radova restauracije stropnog i zidnog slikarstva, a vrijednost ovih radova bila je 197.437 KM.

Tehničkoj primopredaji prisustvovali su predstavnici izvođača radova firma “Koto” iz Banje Luke, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, Zemaljskog muzeja BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Radovi su izvedeni u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH” kojeg implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, uz pomoć sredstava doniranih od Specijalnog fonda američkih ambasadora za naslijeđe u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH.

Stropno i zidno slikarstvo nad kojim su sprovedeni postupci konzervacije i restauracije, predstavljaju rijetki primjer secco slikarstva sa oblikovnim programom secesije očuvanog na tlu Bosne i Hercegovine.

Sala Odsjeka za prahistoriju ukrašena je stropnim slikarskim kompozicijama floralnih i zoomorfnih motiva sa idealiziranim licima muza i nimfi, podsjetili su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Osim vrijednog slikarstva estetskoj vrijednosti ovog prostora doprinosi obrada zidnih površina koja podrazumijeva profilacije u formi arhitektonskih elemenata stubova, vijenaca, kapitela i lukova.