Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZDK: Konkurs za prijavu filmova za “Festival filma djece i omladine”

ZDK kanton

ZENICA, 27.septembra (FENA) – Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona objavilo je konkurs za prijavu filmova na tradicionalni “Festival filma djece i omladine”, koji će ove godine biti podijeljen u dvije glavne takmičarske cjeline sa po pet kategorija.

Takmičarski programi su razdvojeni za učenike osnovnih škola i pojedince starosne dobi do 15 godina, te takmičarski program za učenike srednjih škola, studente, organizacije civilnog društva i pojedince starosne dobi do 22 godine.

Svaki program ima pet takmičarskih kategorija „Igrani film“ i „Dokumentarni film“ u trajanju do deset minuta, „Spot“, „Animirani film“ do tri minute, te kategorija „Eksperimentalni film“ u trajanju do sedam minuta.

Na festivalu se prikazuju domaći i strani filmovi realizovani između dva festivala, kao i filmovi stari najviše jednu godinu, a koji nisu bili prijavljivani za takmičenje na “Festival filma djece i omladine”.

Žiri festivala, pregledom svih prijavljenih i pozvanih filmova, nominira najbolje filmove po kategorijama i takmičarskim cjelinama.

“Festival filma djece i omladine poziva sve zainteresirane učenike osnovnih i srednjih škola, studente, organizacije civilnog društva i pojedince u dobi od 11 do 22 godine da svoje filmove prijave do 20.novembra i da konkurišu u jednoj od kategorija Festivala“, saopćili su organizatori Festivala.

Za prvonagrađene filmove u obje starosne kategorije, te za najbolji film „Grand Prix festivala“ predviđene su novčane nagrade.