Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkriveni tajni planovi SAD-a u doba Hladnog rata (FOTO)

coldwar

Sudeći prema tajnim dokumentima iz 1956. godine vojska SAD-a je u doba Hladnog rata imala tajni plan napada atomskim bombama na Moskvu, Peking i neke istočnoevropske gradove.

Američki Ured za nacionalni arhiv i dokumente je ukinuo tajnost dokumenta “Istraživanje o potrebama atomskog naoružanja za 1959. godinu” koji je djelo Komande za zračne strategije SAD-a.

hladni rat (3)

Tajni dokument od 800 stranica je objavio Ured za sigurnosni arhiv pri Univerzitetu George Washington, a otkriven je najduži spisak potencijalnih meta nuklearnih napada u tom periodu.

U novoobjavljenom dokumentu američkih snaga sa kraja 50-tih godina prošlog vijeka se navodi 1.100 aerodroma na teritoriji tadašnjeg Sovjetskog saveza, a koji se označavaju kao mete napada s ciljem slabljenja sovjetskih zračnih snaga. Među najviše rangiranim prioritetima su bila dva aerodroma na teritoriji današnje Bjelorusije koji su posjedovali bombardere TU-16.

hladni rat (1)

Najviše pažnje javnosti privlači lista za “sistematsko uništavanje” na kojoj se nalazi 1.200 gradova, industrijskih zona i drugih meta, a na listi su se našli i Moskva, Peking, Varšava, tadašnji Istočni Berlin i Lenjingrad.

Na listi najviših prioriteta se našla Moskva u kojoj je označeno 179 “meta za napad”, dok je Lenjingrad bio stepen nižeg prioriteta sa 145 meta.

Istraživanje je pokazalo da je američka Komanda za zračne strategije planirala da neprijateljske zračne kapacitete napadne sa između 1,7 i 9 megatona bombi.

Naučnik William Burr tvrdi da bi takvi napadi rezultirali milionskim stradanjem ljudi od posljedica radioaktivnih zračenja.

hladni rat (1)

Istraživanje dalje pokazuje da je američka Komanda imala i plan da u slučaju iznenadnog napada sovjetskih snaga odgovori udarom od 60 megatona, što je za 4.000 puta jači napad od onog u Hirošimi tokom Drugog svjetskog rata.

Profesor sa Univerziteta George Washington Burr tvrdi da bi planirani napadi imali apokaliptične posljedice po civile na širem prostoru, te dodaje da su ti planovi bili u suprotnosti i sa tadašnjim međunarodnim normama i pravu.