SHOWbuzz

Pjesma D.E.P.R.A

Artan Lili dobitnici nagrade “Milan Mladenović”

22/09/2019
Zadužbina Milana Mladenovića

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića stiglo je 126 muzičkih djela iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije,

Nagrada Zadužbine Milana Mladenovića za muzičko djelo od izuzetne umjetničke vrijednosti nalazi svoj smisao u pravovremenom prepoznavanju talenta i ohrabrivanju vrijednih autora i izvođača u njihovim naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje.
Svrha nagrade je da ih podrži u odnosu prema umjetnosti kakav je njegovao Milan Mladenović, a koji podrazumijeva stavljanje integriteta umjetničkog djela iznad svakog oportunizma. Uprkos beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, ne ublažavajući nijedan element plemenitosti svog umjetničkog i ljudskog koncepta, uspio da dotakne živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da muzika lišena banalnosti itekako ima šanse da bude prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmjerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta.

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića stiglo je 126 muzičkih djela iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, prostora koji je Milanova muzika obiljležila na najbolji mogući način. U uži izbor ušlo je sljedećih dvanaest ostvarenja:

D.E.P.R.A. – Artan Lili Srbija,
O ljubavi – Bohemija, Srbija
Dobar zvuk – Bonaster, Hrvatska
Đuskanje ne pomaže – Buč Kesidi, Srbija
Snov mojih sanj – Cosmo Daivat, Slovenija
Kazaljke Hristina, Srbija
EJO/Ethno Jazz Orchestra, Srbija
Deset dana Discommunication – Emina Bajtarević/Vimoksha, Bosna i Hercegovina
Snijeg – Igor Božanić, Bosna i Hercegovina
Bol – Lakiko, Bosna i Hercegovina
Adio, trafikonte! – Valentino Bošković, Hrvatska
Dole – 3mačke100 godina, Srbija

Odlukom žirija nagadu je osvojila pjesma D.E.P.R.A, autora muzike Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića, autora teksta Bojana Slačale u izvođenju beogradskog sastava Artan Lili.

“Kompozicija „D.E.P.R.A.“ zadovoljila je sve kriterijume koje muzičko djelo čine izuzetnim. To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 djela od kojih nijedno nije bilo za potcjenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtevne i zahvalne publike, stoji u obrazloženju žirija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.