SHOWbuzz

Austrijanci su ljetos žestoko kritikovali predstavu Olivera Frljića

09/10/2016

Poznate bečke novine Die Presse objavile su u junu izrazito negativnu kritiku predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” koja je prikazana na poznatom austrijskom kazališnom festivalu Weiner Festwochen.
Iako ni drugi austrijski kritičari nisu bili pozitivni, kritičar Von Norbert Mayer iz Die Pressea je bio daleko “najokrutniji”.

Frljićevu je predstavu naime okarakterizirao kao cinizam bez ikakve mjere i smisla, prozvao je jednostavnom i sirovom, te je napisao da djeluje amaterski i dosadno dok pokušava šokirati gledatelje.

Mayer je napisao da je Frljić u predstavi kao predložak koristio trilogiju Petera Weissa “Estetika otpora” pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime je želio prikazati aktualnu situaciju u Evropi, posebno ukazujući na imigrante.

Mayer napominje da je riječ o “općem napadu na sve”, te da je riječ o “iritantnom kazališnom djelu koji traje predugih 75 minuta, s neugodnim vonjem školskog kabarea”.

Kordinacija BNVO traži da MESS odustane od izvođenja predstave Olivera Frljića

Naravno da u predstavi ne manjka ni razodijevanja ni poljubaca između glumaca međusobno, nakon čega su uslijedile scene kakvih se ni najgori filmovi ne bi posramili, a koji uključuju silovanje, križ, Isusa, i seks. “Samo su ljubitelji hardcorea pljeskali”, zaključuje kritičar na kraju teksta.

Poznati kritičar Ronald Pohl koji se za Der Standard žestoko obrušio na Frljića napisavši da se bečki festival u 2016. morao nositi s ovom “idiotskom predstavom” te da bi se čak i radikalni ljevičarski šok-umjetnik Johann Kresnik samo nasmijao na ovakve besmislice dodavši da se radi o “cinizmu bez mjere i smisla”. Dodao je i da je predstava preduga i da sve “neugodno vonja na školski kabare”.

Komentari