kampanja Tiffany & Co.

Beyonce se opet pojavila s “krvavim dijamantom” oko vrata, reakcije su žestoke

beyonce dragulj2 (1)
FOTO: Instagram / @beyonce

Beyonce je tek četvrta žena – i prva crnkinja – koja je ikada nosila ovaj dragulj

Slavna Beyonce opet je izazvala salvu negativnih reakcija time što je ponovo nosila žutu ogrlicu s “krvavim dijamantom” na nedavno objavljenoj slici za kampanju Tiffany & Co. sa suprugom Jay-Z-jem, piše Daily Mail.

Na novim slikama koje je objavio brend luksuznog nakita, Beyonce opet nosi divovski žuti kamen oko vrata.

Fotografija će bez sumnje izazvati pomutnju nakon što se prethodno našla na udaru žestoke kritike zbog odluke da prikaže dijamant, a mnogi korisnici društvenih mreža skrenuli su pažnju na njegovu spornu istoriju.

Pjevačica je pozirala sa svojim dugogodišnjim partnerom (51) u pripijenoj bijeloj haljini s dubokim dekolteom.

FOTO: Instagram / @beyonce

Na sebi je imala poznatu 128-karatnu žutu dijamantnu ogrlicu koju su prije nosile i Audrey Hepburn i Lady Gaga.

Beyonce je tek četvrta žena – i prva crnkinja – koja je ikada nosila ovaj dragulj.

Naime, žuti dijamant pronađen je u kolonijalnom rudniku u Kimberleyju u Južnoj Africi 1877. – u vrijeme kada su ta zemlja i njeni rudnici bili pod britanskom kolonijalnom vlašću – i kada su pretežno crni radnici bili podvrgnuti užasnim uslovima dok su primali bijedne, a ponekad i nikakve plaće.

Prema izvoru bliskom Beyonce, pjevačica prvi put nije bila svjesna kontraverzne istorije dijamanta kada ga je prvi put nosila, i bila je bijesna zbog činjenice da joj nisu dali više informacija o pozadini dragulja. No, sada se ponovo pojavila s njim oko vrata.

Izraz “krvavi dijamant” se primjenjuje na neobrađene dragulje koje su kopali ljudi koji su bili podvrgnuti robovlasničkim uslovima koje su trpjeli rudari Kimberleya tookom 1870-ih – a takav je i dijamantom Tiffany & co koji je Beyonce opet stavila za potrebe kampanje.

FOTO: Instagram / @beyonce

Iako se Beyonce još nije javno oglasila nakon salve kritika koje su uslijedile ankon što se ponovo pojavila s dijamantom oko vrata, njena majka Tina Knowles u četvrtak navečer je na Instagramu uzvratila kritičarima, nazivajući ih licemjernima.

“Koliko od vas društveno svjesnih aktivista posjeduje dijamante?” upitala je. “I mislila sam! Pa pogodite jeste li problali provjeriti odakle dolazi dijamant koji iamte? Vjerojatno ne”, poručila je.

FOTO: Instagram / @beyonce

Međutim, odbrana njene kćeri nije uspjela ugušiti bijes na internetu zbog kampanje.

Ipak, bilo je i obožavatelja sugerisali su da je Beyonce nepravedno na meti kritičara – ističući da isti bijes nije bio usmjeren na Lady Gagu kada je nosila isti dijamant 2019. godine.

Uprkos tome što su ovaj dijamant ranije nosile neke slave žene, Beyonce je prva koja ga je koristila u nekoj kampanji.

Iako postoje kontraverze oko Tiffany Diamonda, sada Tiffany & Co insistira da su svi njegovi dijamanti “conflict-free” – objašnjavajući na svojoj web stranici da je kompanija predana inicijativi UN-a pod nazivom Kimberleyjev proces, koja ima za cilj spriječiti “krvave” dijamante od ulaska na mainstream tržište.