Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder proslavlja peti brak

Gerhard Schroeder

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder (74) u petak će, u velikom stilu, proslaviti svoje peto vjenčanje u glamuroznom berlinskom hotelu Adlon.

Schroeder, koji je bio kancelar od 1998. do 2005. godine ,i Kim So Yeon (48), otkrili su za njemački magazin Bunte u junu da su se vjenčali u južnokorejskoj prijestonici Seulu.

– Vjenčali smo se 2. maja u mom rodnom gradu Seulu. Veoma smo sretni – izjavila je Kim za magazin.

To je peti brak za političara lijevog centra i drugi za Kim, ekonomsku eksperticu, čije ime često stvara zabunu zbog istoimene 37-godišnje južnokorejske glumice.

Schroeder je prije ovoga imao četiri braka, od kojih je posljednji s Doris Schroeder-Koepf s kojom se razveo u 2016.

Na listi gostiju današnje proslave je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, saopćili su u ovoj sedmici izvori bliski šefu turske diplomatije, iako nije bilo zvanične potvrde njegovog prisustva.

Schroeder je u dobrim odnosima s Cavusogluom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je prošlog vikenda učinio državnu posjetu Njemačkoj.

U februarskom intervjuu za nemački sedmičnik Dr Spiegel, Cavusoglu je izjavio: “Schroeder je dobar prijatelj Turske. I kadgod su se pojavile turbulencije u našim odnosima, on je intervenirao svojim riječima, govoreći na dobar i pozitivan način”.

Schroeder, predsjednik nadzornog odbora ruske državne naftne kompanije Rosneft, nedavno je pomagao u pregovorima o oslobađanju njemačkog aktiviste za ljudska prava Petera Steudtnera i novinara Die Welta Deniza Yucela iz turskog zatvora, prenosi dpa.