Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Datum rođenja mu je odredio sudbinu, Srbija ga je ponizila VIDEO

ckalja1

Velikan jugoslovenskog glumišta Miodrag Petrović Čkalja bi danas napunio 93 godine. Čini se da ga je uporavo datum rođenja odredio da bude jedan od najvećih komičara ili kako su ga neki zvali, naš Čarli Čaplin. Nažalost, kraj njegovog života uopšte nije bio lak i zabavan.

“Mi možemo da nemamo mnogo stvari – jer imamo Čkalju. Oni koji nemaju Čkalju, moraju da imaju sve ostalo”, napisao je neko 1987.

Junak te priče pred kraj života je imao gotovo ništa.

Čovjek iz naroda koji je svojim zemljacima podario toliko smijeha da će uvijek ostati u njihovim sjećanjima.

Pred kraj života se žalio se kako ga muči samoća. Napušten od kolega, gledajući kako mu prijatelji jedan po jedan umiru, Čkaljin čuveni osmjeh počeo je da blijedi. Godine 2002. je dobio nagradu za životno djelo “Car Konstantin”, a govorom na dodjeli potresao je sve prisutne – Čkalja je starost živio u totalnoj bjedi. Njegov posljednji govor mnogi i danas zovu “sramotom Srbije”.

Čkaljin posljednji govor

– Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa djeci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde – rekao je glumac 2002. godine na dodjeli.

Njegov sin, takođe glumac, Čedomir Petrović je u jednom intervjuu rekao kako ljudi zaboravljaju i žive, a ne samo onih kojih više nema.

– Nije se on sviđao nekima koji treba da ga se sjete. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi da čuju istinu. Zbog toga trpimo moja kćerka i ja. Trpimo, niko nas ne zove u pozorište, na film, na televiziju. Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Neće da nas zovu. Moja Jovana je odlična glumica, igrala je u Jugoslovenskom dramskom. Došli su novi mladi glumci, to su klanovi – ispričao je Čedomir Petrović za Blic.