Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dino Merlin: Stari most i sve okolo je ravno rimskom Koloseumu

dino merlin333
Foto: Dnevnik.hr

Popularni bh. pjevač Dino Merlin je nekoliko sati uoči mostarskog koncerta kazao kako su Stari most i prostor oko njega ravni rimskom Koloseumu i pulskoj Areni, javlja Anadolu Agency (AA).

Merlin je istakao da je 18 godina od njegovog posljednjeg koncerta prošlo strašno brzo. Smatra da je tome prethodio period učestalog rada koji je izrodio tri i više albuma. Međutim, naglasio je da se na koncert ovako dugo čekalo i iz druge važne objektivne okolnosti, a to je što Mostar, kako Merlin kaže, nema arenu ili neki sličan prostor u kojem uobičajeno rade tokom turneja.

“Ali evo ispostavilo se da je jedna grupa entuzijasta pokrenula ‘Mostarsko ljeto’ i pod jednim od najljepših aduta u Evropi ćemo imati večeras imati privilegiju svirati, tačnije, pod Starim mostom. Iskreno se nadam da bi moglo prerasti u kontinuitet i biti nešto jako važno za Mostar i Hercegovinu, jer šteta je ne iskoristiti takav dar od prirode i, naravno, od ljudi koji su to sagradili i sačuvali”, istakao je Merlin.

Merlin je objasnio i kako je nastala pjesma “Mostarka”, posvećena gradu na Neretvi, kazavši da je u ratnom periodu Sarajevo bilo pod granatama i situacija je bila teška. Rekao je da je čuo da je u Mostaru još teže pa je napisao i snimio pjesmu.

“Bili su to teški uslovi, koje nikad neću zabraviti, ali koji su dobra škola svim dobrim ljudima da se takve stvari nikad ne smiju ponoviti i da moramo čuvati univerzalne vrijednosti, mir i slobodu, te pokušati da učinimo sve da se te pjesme, ma kako bile lijepe, ne ponavljaju barem u takvim okolnostima. Čuo sam kada je ta pjesma došla u Mostar, da je to bilo jako emotivno, tako da i kada sam je svirao na probi, teško sam se suzdržao”, poručio je popularni pjevač.

Merlin je naglasio da Mostar ima posebno mjesto u njegovom srcu.

“Često prolazim kroz Mostar i često svratim, samo nisam, nažalost, imao prilike da puno sviram u Mostaru. Osjećaj je veličanstven. Moramo svi zajedno učiniti da cijela društvena zajednica, shvati šta imamo u ovom gradu. Most i sve okolo Starog mosta je ravno rimskom Koloseumu, pulskoj Areni, u kontekstu oživljavanja. Ovaj prostor sutra može biti vrlo važan djelić u Evropi, gdje se mogu održati velike stvari”, istakao je Merlin.