Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počastvovan ponudom

Emir Kusturica zainteresiran za snimanje filma o Jasenovcu

emir kusturica

Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gdje će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni režiser, značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor

Izraelski historičar i najpoznatiji istraživač genocida u Drugom svjetskom ratu Gideon Grajf predložio je režiseru Emiru Kusturici da snimi film o stradanjima i strahotama u Jasenovcu, pišu beogradske Večernje novosti.

Kusturica je, kako je potvrđeno listu, odgovorio da je počastvovan ponudom i da je vrlo zainteresovan za ovaj projekat.

Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gdje će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni režiser, značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor i da će svojim ugledom i dosadašnjim ostvarenjima privući pažnju najšire svjetske publike.

Grajf je nedavno na sajmu knjiga u Beogradu predstavio monografiju “Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”, a i glavni je kustos izložbe o Jasenovcu koja je početkom ove godine bila postavljena u zgradi UN u Njujorku u sklopu podsjećanja na Holokaust.

Ovaj glavni istraživač Instituta za holokaust “Šem Olam” prvi put je dao uporednu analizu Aušvica i Jasenovca, navodeći da su zločini počinjeni u Jasenovcu među najbrutalnijim.