Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ghislaine Maxwell

Epsteinova svodnica dobila 20 godina zatvora, bila je partnerica u zločinu

Ghislaine Maxwell

Maxwell (60) nalazila se u pritvoru od hapšenja u julu 2020. Većinu vremena bila u pritvorskom centru Metropolitan u Brooklynu, a osuđena je prošloga prosinca zbog namještanja i pomaganja Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka

Ghislaine Maxwell osuđena je na 20 godina zatvora jer je osramoćenom bivšem američkom financijašu Jeffreyju Epsteinu pomagala u zlostavljanju mladih djevojaka. Epstein se ubio u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu 2019. godine dok je čekao vlastito suđenje za trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Maxwell (60) nalazila se u pritvoru od hapšenja u julu 2020. Većinu vremena bila u pritvorskom centru Metropolitan u Brooklynu, a osuđena je prošloga prosinca zbog namještanja i pomaganja Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka.

Odjevena u zatvorsku odjeću, ispričala se žrtvama. Rekla im je kako suosjeća s njima i dodala da joj je susret s Epsteinom bio najveća pogreška u životu.

– Moja povezanost s njim trajno će me zaprljati… Nadam se da će ova presuda žrtvama donijeti mir – izjavila je.

Britanka Ghislaine Maxwell vrbovala je i dovela Epsteinu četiri tinejdžerice između 1994. i 2004.

Tokom završnih riječi na suđenju na saveznom sudu na Manhattanu u decembru prošle godine tužitelj je rekao kako je Maxwell bila Epsteinova “partnerica u zločinu”.

“Ghislaine Maxwell sama je odlučila. Počinila je zločine ruku pod ruku s Jeffreyjem Epsteinom. Bila je odrasla žena koja je tačno znala što radi”, rekla je tad pomoćnica američkog državnog tužitelja Alison Moe.

Maxwellovi advokati tvrdili su pak kako je ona korištena kao žrtveno janje za Epsteina i nastojali su prikazati izvještaje njezina četiri tužitelja kao nevjerodostojne, rekavši da su njihova sjećanja bila korumpirana tokom desdecenijaetljeća te da su bili motivirani novcem.