Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

London

Film “Oppenheimer” osvojio sedam BAFTA nagrada

oppenheimer
Ustupljena fotografija

“Moram zahvaliti tolikim ljudima za ovo, ali i nevjerovatnoj glumačkoj ekipi”, rekao je Nolan u svom govoru

Oppenheimer, trosatni ep o izradi atomske bombe tokom Drugog svjetskog rata, veliki je pobjednik na dodjeli filmskih nagrada BAFTA, osvojivši ukupno sedam nagrada.

Jedan od filmova s najvećom zaradom 2023. osvojio je glavnu nagradu večeri, nagradu za najbolji film. Cillian Murphy je dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca, Robert Downey Jr. najbolji je sporedni glumac, film je dobio i nagradu za montažu, kameru, originalnu muziku te režiju za Christophera Nolana, njegovu prvu takvu nagradu udruženja BAFTA, javlja Reuters.

“Moram zahvaliti tolikim ljudima za ovo, ali i nevjerovatnoj glumačkoj ekipi”, rekao je Nolan u svom govoru.

Emma Stone osvojila je nagradu za glavnu glumicu za gotičku komediju Jadnici, koja je osvojila ukupno pet nagrada. Da'Vine Joy Randolph osvojila je nagradu za najbolju glumicu u sporednoj ulozi za film The Holdovers, komediji smještenoj u internat za dječake.

Sudska drama Anatomija pada osvojila je nagradu za originalni scenarij.

Zona interesa, ratni i kriminalistički film o zapovjedniku Auschwitza i njegovoj porodici koja živi uz nacistički logor smrti, osvojio je posebnu nagradu za britanski film.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje 20 dana u Mariupolju, lični prikaz novinara Mstislava Černova o opsadi tog ukrajinskog grada.

“Ovdje se ne radi o nama, ovaj film je o Ukrajini, o ljudima iz Mariupolja. Još je jedan ukrajinski grad pao i mnogi gradovi prije toga”, rekao je Černov u svom govoru.