Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jussie Smollett

Glumac proglašen krivim zbog lažiranja napada da bi sebi povećao popularnost

jussie screenshot

Smollett je policiji rekao da su ga u zamračenoj ulici napala dvojica maskiranih muškaraca

Porota je proglasila glumca poznatog iz serije Empire, Jussieja Smolletta krivim za lažiranje zločina iz mržnje protiv sebe kako bi podigao svoj profil slavne osobe.

Porota u Chicagu, koja je raspravljala više od devet sati, proglasila je Smolletta krivim po pet optužbi za izazivanje nereda. Oslobođen je po šestoj tački, da je lagao detektivu sredinom februara, sedmicama nakon što je rekao da je napadnut.

Optužbe protiv Smolletta, koji je crnac i gay, postale su kamen temeljac u američkim kulturnim ratovima na sjecištu kulture, rasizma, politike i slavnih.

Mnoge kolege zvijezde u početku su požurile podržati Smolletta kada je u januaru 2019. prvi put iznio optužbe da su ga napali ljudi koji su uzvikivali “Ovo je Maga zemlja”, što se odnosi na zaštitni znak Donalda Trumpa, politički slogan “Make American Great Again”.

Smollett je policiji rekao da su ga u zamračenoj ulici napala dvojica maskiranih muškaraca. Prema Smollettu, njegovi napadači su mu stavili omču oko vrata i polili ga hemikalijama dok su izvikivali rasističke i homofobične uvrede izražavajući potporu Trumpu.

No, mjesec dana kasnije policija je uhapsila samog Smolletta, optuživši glumca da je dvojici braće platio 3500 dolara za insceniranje napada u namjeri da pridobije simpatije javnosti i poveća svoj profil u šou-biznisu.

Tužitelji su dokaze protiv Smolletta opisali kao “nevjerovatne”, rekavši da je ono što je učinio u januaru 2019. koštalo čikašku policiju neopravdano ogromnu količinu vremena i resursa.

“Osim što je protiv zakona, jednostavno je pogrešno ocrniti nešto tako ozbiljno kao što je pravi zločin iz mržnje, a zatim se pobrinuti da to uključuje riječi i simbole koji imaju takvo historijsko značenje u našoj zemlji”, rekao je specijalni tužitelj Dan Webb poroti u svojoj završne riječi.

Presuda je donesena nakon otprilike jednosedmičnog suđenja u kojem su dva brata svjedočila da ih je Smollett unajmio da lažiraju napad na njega u blizini njegove kuće u centru Chicaga u januaru 2019. Smollett je više puta poricao te tvrdnje.

Braća, Abimbola Osundairo i Olabinjo Osundairo, rekli su da je Smollett orkestrirao prevaru, rekavši im da mu stave omču oko vrata i da budu grubi dok sve snima nadzorna kameru, te da je rekao da želi da se video prevare objavi putem društvenih mreža .

Abimbola Osundairo, koji je radio sa Smollettom na snimanju Empirea u Chicagu, i njegov brat su svjedočili da im je Smollett platio 3500 dolara za lažiranje napada.

Smollett je braću nazvao “lažljivcima” i rekao da je njihov račun “100% lažan”. Tokom dva dana je svjedočio da je bio žrtva, kako je rekao, zločina iz mržnje, rekavši poroti da “nije bilo prevare”.

Smollett je rekao da je Abimboli Osundairu napisao ček od 3500 dolara za savjete o prehrani i treningu. Na pitanje svog branitelja je li Osundairu platio za neku vrstu prevare, Smollett je odgovorio: “Nikad.”

U unakrsnom ispitivanju u utorak, Smollett je rekao da je nekoliko dana prije navodnog napada pokupio Abimbolu Osundairo u svom automobilu da ode na trening i da je s njim došao Osundairov brat Olabinjo. Smollett je porekao ranije svjedočenje braće da su se zajedno vozili – tri puta su kružili oko područja gdje se navodni napad dogodio – kao dio “suhe vožnje” za lažni napad.

Smollett je rekao da je novac koji je navodno plaćen za napad zapravo bio za obroke i planove za vježbanje koje mu je davao Abimbola Osundairo kako bi glumac bio spremniji za nadolazeće nastupe.

Napad 29. januara prijavljen je policiji, što je potaknulo opsežnu istragu za koju je glavni detektiv rekao da je uključivala dvadesetak policajaca i 3.000 sati rada. Istraga koja je uključivala video s nadzornih kamera, GPS-a i taksi i evidenciju vožnje dovela je policiju do braće Osundairo, koji su detektivima rekli da je Smollett inscenirao navodni zločin iz mržnje.

Smollettovi advokati su tvrdili da su braća napala glumca koji je homoseksualac i crnac jer su homofobični, te da im se nije sviđalo “ko je on”. Također su tvrdili da su braća izmislila priču o insceniranom napadu kako bi dobili novac od Smolletta, te da su mu rekli da neće svjedočiti protiv njega ako im plati po milion dolara.

Smollettova presuda zakazano je za neki drugi dan. Smollettu prijeti zatvorska kazna do tri godine, ali stručnjaci kažu da će Smollett, ako bude osuđen, vjerovatno dobiti uslovnu kaznu, kao i da će mu biti naložen rad za opće dobro.

S druge strane, šteta za njegov lični i profesionalni život može biti teža. Smollett je izgubio ulogu u TV programu Empire nakon što su tužitelji rekli da je navodni napad prevara, a on je ranije ove sedmice rekao porotnicima da je “izgubio sredstva za život”.