Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje je novac?

Hrvatski jet-set par optužen za prevare teške 350.000 eura: Živjeli luksuzno, putovali…

luka grga adriana matak
Foto: adrianakupresak.com

Na ispitivanju u tužilaštvu Matakovi su porekli krivicu te kratko rekli da niko nije prevaren, nego će novac njihovim klijentima biti isplaćen

Nakon četiri mjeseca istrage, zagrebačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv hrvatsko-australskog jet-seta para, Luke Grge Mataka (31) i njegove supruge Adriane Matak (36), blogerice i influenserice, zbog pet prevara “teških” više od 350.000 eura, piše Jutarnji list.

Petoro oštećenika

Općinsko kazneno državno odvjetništvo Matakove tereti da su od 2018. do 2023. godine, zajedno i dogovorno, u namjeri protupravnog sticanja znatne imovinske koristi prevarili petoro oštećenika.

Neistinito su im, tvrdi tužilaštvo, predočavali pružanje usluga investiranja na tržištu kapitala za račun oštećenika, iako su okrivljenici bili svjesni dvije stvari: 31-godišnji investicijski savjetnik Matak nema registrovanu djelatnost posredovanja i pružanja investicijskih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti.

– Nakon što su im oštećenici povjerovali i s prvookrivljenikom sklopili ugovore o pružanju konsultantskih usluga, oštećenici su mu uplatili novac, odnosno ukupni iznos od oko 350.000,00 eura. Okrivljenici su neistinito uvjeravali oštećenike da je novac investiran, predočavali neistinite izvještaje da ostvaruju dobit te navodili različita opravdanja zbog kojih ne mogu vratiti novčana sredstva, iako novac nisu uložili na tržište kapitala, već su ga zadržali u zajedničku korist – navodi tužilaštvo koje je u optužnici pristigloj na Općinski kazneni sud u Zagrebu za oboje zatražilo produženje istražnog zatvora zbog ponavljanja djela, ali i opasnosti od bijega jer oboje imaju i australijsko državljanstvo te adrese na tri kontinenta – u Australiji, Londonu i Dubaiju.

No postavlja se pitanje gdje je novac od tobožnjih ulaganja? Iako su supružnici živjeli na visokoj nozi, trošili na putovanja, odjeću te izlaske i vrlo vješto održavali imidž dobrostojećeg mladog para, teško da su do zadnjeg centa sve mogli potrošiti.

Niko ne vjeruje

Na ispitivanju u tužilaštvu Matakovi su porekli krivicu te kratko rekli da niko nije prevaren, nego će novac njihovim klijentima biti isplaćen. Čak su dali naslutiti i da je na neki brokerski račun već prebačeno 600.000 eura kojima će namiriti sve koji se smatraju prevarenima.

No oštećeni u te priče, koje su slušali mjesecima i godinama, i dalje ne vjeruju.