Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naomi campbell

Humanitarna organizacija slavne manekenke pod istragom zbog pronevjere novca

naomi-campbell

Tek je 5.515 funti doista potrošeno u humanitarne svrhe

Modna humanitarna organizacija Fashion for Relief, koju je osnovala manekenka Naomi Campbell, našla se pod istragom institucije za nadzor humanitarnih organizacija zbog sumnji na kršenja propisa koji se tiču upravljanja organizacijom i njezinim financijama, piše The Guardian.

Naomi Campbell je pokrenula Fashion for Relief 2005. godine kako bi pomogla djeci diljem svijeta koja žive u siromaštvu. Organizacija je tokom godina prikupila milione funti organizirajući raskošne modne revije.

Međutim, Komisija za nadzor humanitarnih organizacija sada ispituje jesu li Campbell i njezini suradnici izvršili svoje zakonske obveze te će analizirati neke izvršene uplate. Osim toga, Komisija će provesti nadzor nad trošenjem sredstava koje su počinili uprava i povjerenica uprave, koje se sumnjiči za loše upravljanje i nepodnošenje redovitih godišnjih financijskih izvješća.

Slavna manekenka je imenovana jednom od tri povjerenice organizacije Fashion for Relief, zajedno s Biankom Hellmich i Veronicom Sylviom Wing Wai Au Chou. Sve tri obnašaju dužnost povjerenica organizacije od 2015. godine.

Fashion for Relief već godinama organizira raskošne modne revije kako bi prikupili novac za svoje partnerske humanitarne organizacije. 2019. godine sarađivali su s gradonačelnikom Londona Sadiqom Khanom kako bi djeci i mladima slabijeg imovinskog stanja osigurali obrazovanje, a u British Museumu u rujnu te godine organizirana je velika modna revija, gala večera i dražba. Među slavnim osobama koje su prisustvovale svečanosti bili su Naomi Campbell, Naomie Harris, Pierce Brosnan, Skepta i Alexa Chung.

Na službenoj web stranici organizacije nije navedeno koliko je novca prikupljeno tom prilikom, iako su objavljeni isječci iz modnih časopisa kao što su Vogue i Elle u kojima se navodi da “Naomi Campbell spašava svijet reviju po reviju”. Fashion for Relief još nije objavio financijsko izvješće za 2020. godinu, što je kašnjenje od čak 178 dana.

Samo mali dio novca potrošen u humanitarne svrhe

Prema posljednjim prijavljenim podacima, Fashion for Relief je do jula 2019. prikupio 1.722.000 funti, uglavnom preko sponzorstava. Podaci pokazuju da je od prikupljenog novca čak 1.606.000 funti otišlo na organiziranje modno-humanitarnih događanja, odnose s javnošću i slične usluge, a tek je 5.515 funti doista potrošeno u humanitarne svrhe.

Podaci iz iste godine također pokazuju da su velike svote novca isplaćivane povjerenicama za njihove usluge. Hellmich je tako za svoje konzultantske usluge primila 77 hiljada funti, a za putne troškove 15.942 funti. Godinu ranije organizacija je na isplate povjerenicama potrošila 107 hiljada, a na putne troškove 23 hiljade funti.

Komisija za nadzor humanitarnih organizacija Engleske s organizacijom Fashion for Relief već više od godinu dana vodi razgovore vezane uz brojne probleme, poput kašnjenja s podnošenjem finansijskog izvještaja, potencijalnog sukoba interesa i slabe finansijske kontrole.