Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baby Reindeer

Inspiracija za Marthu iz serije “Maleni irvas” tuži Netflix za 170 miliona dolara

Foto: Netflix

U novoj tužbi Harvey je optužila Netflix za širenje “brutalnih laži”, uključujući da je ona “dvaput osuđivana uhoditeljica koja je kažnjena s pet godina zatvora”

Žena koja je navodno bila inspiracija Richardu Gaddu za snimanje hit serije Maleni irvas (Baby Reindeer) traži najmanje 170 miliona dolara u tužbi protiv Netflixa.

Fiona Harvey optužila je streaming platformu za klevetu, namjerno nanošenje emocionalne boli, nemar, grubi nemar i kršenje njezinog prava na publicitet u tužbi podnesenoj na saveznom sudu u Kaliforniji.

Tužba je uslijedila nakon tvrdnji da je inspiracija za lik Marthe Scott, koja uhodi Gaddovog lika Donnyja Dunna nakon što joj posluži šalicu besplatnog čaja u pubu gdje radi.

“Brutalne laži”

Rečeno je da se serija temelji na stvarnim životnim iskustvima komičara i pisca Gadda. Nakon što je serija emitirana zamolio je gledatelje da ne nagađaju o stvarnim ljudima koji su inspirirali seriju.

U novoj tužbi Harvey je optužila Netflix za širenje “brutalnih laži”, uključujući da je ona “dvaput osuđivana uhoditeljica koja je kažnjena s pet godina zatvora”.

“Optuženi su govorili te laži i nikada nisu prestali, jer je to bila bolja priča od istine, a bolje priče su donosile novac”, navodi se.

Dodaju i da je Fioni Harvey život uništen kao rezultat optuženih laži, malverzacija i krajnje bezobzirnog lošeg ponašanja.

Sudski dokumenti navode da Netflix “nije učinio doslovno ništa” da potvrdi kako je predstavljena priča istinita, navodeći da “Harvey nikada nije osuđen ni za kakav zločin i nikada nije bila u zatvoru”, prenosi Dpa.