Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Interaktivna platforma ”Mix the City – the Balkans”

DCIM100GOPROGOPR7694.
DCIM100GOPROGOPR7694.

British Council i EXIT Festival su pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa cijelog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati neočekivanu priču o našoj regiji, podstaći razgovor među ljudima i učvrstiti prijateljske odnose među njima.

Ova inicijativa, nazvana “Mix the City – the Balkans”, poziva publiku da se uključi u interaktivnu platformu na kojoj svako na svom kompjuteru ili bilo kom mobilnom uređaju može da napravi muzički video mix Balkana i podijeli ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

U proteklih par sedmica, Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji su kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. Ovo je bilo uzbudljivo putovanje kroz Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu.

Tokom turneje, Ghostpoet je snimio samplove sa 12 lokalnih izvođača i zabilježio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regije. Same lokacije za snimanje pomoći će Ghostpoetu i svim korisnicima “Mix the City” platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

Ghostpoet, kustos projekta, bio je oduševljen talentom balkanskih umjetnika: „Tokom ove dvije sedmice shvatio sam da, bez obzira na jezičku barijeru i činjenicu da nikada ranije nisam upoznao ove muzičare, svi mislimo na isti način, da želimo da stvaramo dobru muziku i budemo kreativni, tako da je ovo od početka bilo jedno nevjerovatno iskustvo“. U okviru platforme predstaviće se 12 muzičara: Saša Kukolj iz benda Shizomantra (u Banjaluci), Hornsman Coyote (u Beogradu), klapa Harmonija i Verica Čuljković (u Budvi), Slobodan Trkulja (u Novom Sadu), Liburn Jupolli i Florin Fanaj (u Prištini), Jusuf Brkić (u Sarajevu), bend Ljubojna i Blagojče Penov iz benda String Forces (u Skoplju) i Fatos Qerimaj i Bledi Boraku (u Tirani).

Tokom snimanja u Sarajevu Jusuf Brkić je rekao: „Odlučio sam da se uključim u ovaj projekat jer nam omogućava da povežemo muziku iz različitih dijelova Balkana. Ovo je jedinstvena prilika da predstavimo svoje instrumente i ujedinimo njihove zvuke.“

„To što ću svoju muziku ustupiti drugima je veoma uzbudljivo i u skladu je sa idejom o ponovnoj upotrebi i mixanju različitih iskustava i malih trenutaka. Mislim da je odlično to što ćemo sve podijeliti sa publikom i nastaviti ovu komunikaciju koju smo počeli“ rekao je Liburn Jupolli koji je svoj sample snimao u Prištini.

Tokom snimanja u Beogradu Hornsman Coyote (Nemanja Kojić) je rekao: „Svako muzičko djelo koje stvorimo u sebi sadrži i dio mjesta odakle dolazimo jer ne možemo da se odvojimo od svojih korijena. I to se vidi u ovom projektu“.

Kada “Mix the City – the Balkans” zaživi na internetu, publika iz cijelog svijeta će biti u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvuke Balkana. Mixanjem snimljenih audio samplova u izvođenju 12 umjetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik će upotrijebiti svoju kreativnost da približi i poveže osam izabranih balkanskih gradova.

Krajnji rezultat svake interakcije sa “Mix the City” platformom biće jedinstveni video i audio mix koji generiše sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predjela snimljenih širom Balkana. “Mix the City – the Balkans” će biti dostupan globalnoj publici na adresi www.mixthecity.com od jula 2016.

U međuvremenu, na istoj internet adresi, korisnici mogu da istraže i iskuse Tel Aviv i Istanbul kroz mixeve YouTube zvijezde Kutimana. Nakon velikog uspjeha projekta “Mix the City” u Tel Avivu i Istanbulu, “Mix the City – the Balkans” nastaje u produkciji British Council-a i EXIT Festivala. Projekat se realizuje u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.