Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MacKenzie Scott

Jedna od najbogatijih žena svijeta našla novu ljubav, udala se za srednjoškolskog profesora

Na internet stranici neprofitne organizacije Giving Pledge objavljeno je pismo Dana Jewetta, nastavnika prirodnih nauka u školi Lakeside u Seattleu koju pohađaju djeca MacKenzie Scott

Multimilijarderka MacKenzie Scott, bivša supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa ponovno se udala. Za profesora iz srednje škole Dana Jewetta. MacKenzie Scott prošlih mjeseci postala je poznata kao osoba koja je dala najviše novca u dobrotvorne svrhe.

Forbes procjenjuje da raspolaže s 53 milijarde dolara, a lani je podijelila skoro 6 milijardi. Većinu svog bogatstva planira podijeliti u humanitarne svrhe, objavila je Scott.

Osim što je pomogla Bezosu podići Amazon, MacKenzie Scott napisala je dva romana.

Na Amazonovoj stranici sada piše da “živi u Seattleu sa svoje četvoro djece i suprugom Danom”. Vijest o vjenčanju prvo je objavio Wall Street Journal.

Na internet stranici neprofitne organizacije Giving Pledge objavljeno je pismo Dana Jewetta, nastavnika prirodnih nauka u školi Lakeside u Seattleu koju pohađaju djeca MacKenzie Scott. Jewett poručuje da je zahvalan na iznimnoj privilegiji koju će imati u partnerstvu poklanjanjem novca koji potencijalno može učiniti toliko dobra.

Dan Jewett i MacKenzie Scott

Dan Jewett i MacKenzie Scott

“Sretnom slučajnošću oženjen sam jednom od najdarežljivijih i najljubaznijih osoba koje poznajem, i pridružio sam joj se u obavezi da prenesem dalje ogromno finansijsko bogatstvo tako da služi drugima”, objavio je Dan Jewett.

Udruženje Giving Pledge (Davanje zavjeta) pokrenuli su 2010. milijarderi Bill Gates, njegova supruga Melinda i Warren Buffet, prenosi New York Times. Potpisnici se slažu da će podijeliti veći dio svog bogatstva.

MacKenzie Scott nije posebna samo po iznosu podijeljenom u humanitarne svrhe, nego i po tome što je novac dala bez kompliciranih birokratskih uvjetovanja koji zagorčavaju život humanitarnim udruženjima.

“Ostvarila je ogroman uticaj”, kaže Grace Sato iz udruge Candid, način na koji ona daje novac mijenja trendove.

MacKenzie Scott bila je u braku s Jeffom Bezosom 25 godina.

MacKenzie je u braku s Jeffom Bezosom 25 godina

MacKenzie je u braku s Jeffom Bezosom 25 godina

Razveli su se 2019., nagodbom je dobila 4 posto dionica Amazona. Jeff Bezos je rekao novinarima da je Dan sjajan i da je on jako sretan i uzbuđen zbog njih oboje, piše NYT.