SHOWbuzz

"neumsko ljeto"

Johnson na NAFF-u: Žene su bitne u razvoju filma, ali im se ne pridaje značaj

27/06/2021

U svom predavanju spomenula je još mnoge uspješne animatorice koje su napravile velika djela u svijetu animacije, vjerujući da će ljubitelji animiranog filma ubuduće znati cijeniti ulogu žene kroz film i kinematografiju

U okviru prvog dana 16. po redu Festivala animiranog filma NAFF 2021. članica ovogodišnjeg žirija Mindy Johnson održala je predavanje kojim je povela gledatelje kroz povijest animiranog filma u kojem se, prema njezinim riječima, obično ne primjećuju žene.

“Vraćajući se u prošlost animacije, vidimo samo muškarce koji su ostavili jak pečat na ovom polju, ali ne primjećujemo da su tu i mnoge žene koje su ostavile veliki trag u animaciji kroz prošlost. Jedan od pionira ranog perioda kinematografije je Segundo de Chomon, kojeg je upravo njegova žena, inače glumica, potaknula da se bavi kinematografijom, te postane jedan od najboljih. Najranija industrijalizacija animacije počinje u Bray studiju u New York-u čiji je šef bio John Randolph. No, malo tko zna da je glava studija, ujedno i glavna šefica u razvijanju posla bila zapravo njegova supruga”, objašnjava ugledna američka animatorica koliko su žene bitne u razvoju filma, ali im se ne pridaje nikakav značaj.

U svom zanimljivom putovanju kroz povijest kinematografije Johnson se prisjetila i animatorice Helene Smith Dayton, koja je najprije kao mlada novinarka, uplovila u svijet umjetnosti u skulpturama i postala veoma uspješna umjetnica. Njen film ”Romeo i Julija” u tehnici ‘stop motion’ je svojevremeno pokupio velika priznanja i nagrade.

Mindy je u svom izlaganju veliki značaj dala još jednoj uspješnoj umjetnici koja je dala veliki doprinos u svijetu animacije, a to je Margaret Winkler koja je zaslužna za distribuciju mnogih karaktera u animiranoj povijesti, poput Koko Klovn i Felix mačka.

“U isto vrijeme Walt Disney je pokrenuo kratke animacijske reklame koje bi se prikazivale prije glavnog filma. Zvijezda njegovih kratkih filmova bila je Aletha Reynolds, umjetnica ali i kreatorica mnogih reklama”, dodaje Mindy naglašavajući kako su upravo za Walt Disneya radile uglavnom žene.

U svom predavanju Mindy je spomenula još mnoge uspješne animatorice koje su napravile velika djela u svijetu animacije, vjerujući da će ljubitelji animiranog filma ubuduće znati cijeniti ulogu žene kroz film i kinematografiju.

Inače, ova svestrana autorica iz Los Angelesa u svijetu umjetnosti poznata je kao vrsna autorica, edukatorica, pedagoginja i glazbenica. Nedavno joj je dodijeljena i nagrada ASIFA – Hollywood Animation Educators Forum za 2020. godinu i nagrada Akademije filmske umjetnosti i znanosti Grant Foundation za 2019. godinu za kontinuirano istraživanje i pisanje o ženama kroz povijest animiranog filma. Njezina revolucionarna otkrića i dalje bacaju svjetlost na nevidljivi narativ o ženskoj prisutnosti u prvom stoljeću filmske industrije, priopćeno je iz NAFF-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.