SHOWbuzz

Ivan Bekjarev

Legendarni Kurčubić: Hoda čovjek u Bosni iza mene i zove me “Uzeire, Uzeire..”

07/12/2019

Svi mi budemo zaboravljeni u nekom trenutku, koji može da traje i nekoliko godina. Šta da radimo, takav je posao, glumci su uvijek na nekom čiviluku, sa kojeg te skinu kad se sjete...

Ivan Bekjarev (73) novo je pojačanje serije „Novine“ , čije je snimanje treće sezone nedavno počelo u Zagrebu. Glumac, kojeg publika i danas pamti kao Stefana Kurčubića iz „Boljeg života“, govorio je iz Beograda za „Dnevni avaz“ o novom angažmanu, ali se osvrnuo i na starije uloge.

– Odgledao sam svaku epizodu „Novina“ iz prve dvije sezone. Dio sam treće, a mogu sve najbolje reći o njoj. To je fenomenalna serija koja se odnosi na svaku državu na kugli zemaljskoj, političke igre i slično. Posebno mi je drago da sam radio sa Daliborom Matanićem, odavno nisam radio s boljim rediteljem – kaže Bekjarev.

Istakao je zadovoljstvo što je s nekim od glumaca radio prvi put, a posebno zbog saradnje s Gordanom Gadžić, sa kojom je snimao i ljubavne scene.

Kaže kako njegova uloga nije velika, ali nam otkriva da utjelovluje hrvatskog špijuna u Beogradu, kojeg povlače kako ga ne bi ubili. Na našu konstataciju da male uloge nema, Bekjarev odgovara:

– Da, to je rekao Konstantin Stanislavski, koji je igrao u životu samo glavne uloge. Male uloge nema samo ako reditelj ti daje mjesta. Ova nije velika, ali je jako dobro zamišljena. U svakom slučaju, moja uloga je jedna iz razne galerije ubica koje sam igrao, ali šta da radimo. Takav je posao. Uloge negativaca i ubica raznih epoha su me i proslavile.

U našoj zemlji, a i u regionu, gledaoci često na malim ekranima imaju priliku gledati reprize serija poput „Boljeg života“ i „Srećnih ljudi“, a legendarni glumac to pozdravlja.

– Sreća je da se repriziraju stare serije. I film „Banjica“, to je jedna od mojih možda najznačajnijih uloga. „Bolji život“ je odlična serija, pa da i ove nove generacije publike vide tako dobra ostvarenja. Time sam sve rekao, mislim da su reprize korisna stvar – ističe Bekjarev.

A na pitanje je li nam bolji život danas, nego tih osamdesetih, kada je snimljena serija, glumac u šaljivom tonu kaže:

– Ne znam, nisam siguran. Ali kažu političari da je bolji. Pa baš im i ne moramo vjerovati…

O repriziranju starijih ostvarenja kaže još da je dobro i zbog toga kada neko bude zaboravljen.

– Svi mi budemo zaboravljeni u nekom trenutku, koji može da traje i nekoliko godina. Šta da radimo, takav je posao, glumci su uvijek na nekom čiviluku, sa kojeg te skinu kad se sjete, a onda te vrate poslije upotrebe na isti čiviluk. Sve se svodi na čekanje nekog posla.

Osvrnuo se i na seriju „Dva smo svijeta različita“ u kojoj je igrao Uzeira, a čiju režiju potpisuje Elmir Jukić.

– Još se nikad nisam gledao u toj seriji. Čujem da su je u BiH hiljadu puta reprizirali. Jedva čekam i ja da je vidim, nadam se da ću moći uskoro na nekoj televiziji u Srbiji. Bio sam iznenađen jednom prilikom kada sam bio u Bosni, a neko je iza mene hodao nekoliko koraka i zove me „Uzeire, Uzeire“. Zaboravio sam da sam se u toj seriji tako zvao. Okrenem se, čovjek mi priđe i kaže: „Čestitam na Uzeiru i seriji „Dva smo svijeta različita“ – prisjetio se Bekjarev.

Bekjarev se pojavljuje i u seriji „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića, za kojeg ima samo riječi hvale.

– Sjajnu stvar je uradio Bjela. Ima dosta posla. Vratili su me i na Akademiju kao profesora iz penzije jer se pojavila u zakonu neka mogućnost da mogu da radim. Primio sam sad klasu i radim kao nikada – iskren je Bekjarev.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.